Учените са разработили приложение за смартфон, което може да установи

...
Учените са разработили приложение за смартфон, което може да установи
Коментари Харесай

Уплашени сте, че имате Covid? Кашляйте в смартфона си!

Учените са създали приложение за смарт телефон, което може да откри дали сте инфектирани с Covid-19. Приложението, наречено ResApp, употребява машинно образование, с цел да проучва звуците на вашата кашлица. По време на тестването било открито, че приложението правилно открива Covid-19 при 92% от хората с инфекцията, написа Daily Mail.
„ Мащабът на тази световна пандемия и евентуалната й еволюция до ендемична болест значи, че имаме потребност от диагностични принадлежности от ново потомство, които могат да балансират настоящето ни прекалено разчитане на бързи антигенни и PCR проби “, споделя професор Катрин Бенет, която е теоретичен съветник в екипа, създал ResApp.
„ Чрез бързото изключване на възможна болест, пробата за Covid-19 на ResApp ще понижи доста броя на нужните бързи антигенни и PCR проби, като в същото време щe поддържа наблюдението върху протичането на болестта, в случай че такова е намерено при дадения пациент “ - добавя тя.
ResApp употребява машинно образование за разкриване на основни сигнатури при кашлица. За да го тества, разработчикът употребява услугите на 741 пациенти в Съединени американски щати и Индия, от тях 446 по времето на изпитванията са с Covid-19.
Участниците попълнили анкети какви признаци за зараза с ковид имат и се изкашляли в смарт телефон с конфигурирано приложение.
Резултатите сочат, че приложението е в положение вярно да открие Covid-19 при 92% от хората с инфекцията. Според разработчиците тестванията " разпознали " към 72% от симптоматичните случаи и 58% от асимптоматичните.
В идващ стадий на проучването, създателите на приложението предиздвикали да кашлят в телефона още 1007 пациенти с други респираторни болести, в това число астма, пневмония и инфекции на дихателните пътища. Приложението още веднъж се справило съвършено с разпознаването на характерната за Covid-19 кашлица и да я открие измежду останалите съвсем безпогрешно. 
Разработчиците споделят, че приложението в началото ще се употребява в настройки, където се изисква постоянно тестване за Covid-19 - при пътувания, спортни мероприятия, визити на развлекателни и здравни заведения.
Наличието на приложение за смарт телефон за разкриване на Covid-19 може да се окаже извънредно потребно, тъй като тестванията за ковид към този момент не са безвъзмездни в Обединеното кралство.
Междувременно стана ясно, че фармацевтичният колос Pfizer е направил оферта за 100 милиона $ за придобиване на основаната в Бризбейн компания за приложения, която е създала ResApp. ResApp Health, записана на ASX, осведоми пазара, че процедурата по придобиването й от Pfizer Australia Holdings Pty Limited към този момент е почнала, написа 9NEWS.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР