Учените са открили съвсем нов начин да инструктират клетките в

...
Учените са открили съвсем нов начин да инструктират клетките в
Коментари Харесай

Клетъчно препрограмиране възстановява сърцето след инфаркт

Учените са разкрили напълно нов метод да инструктират клетките в повреденото сърце да отстранен белезите и да възстановят функционалността на сърдечния мускул. Това равнище на регенерация открива невероятни благоприятни условия за лекуване на тежките последствия от сърдечния удар. Новата технологията може да бъде приспособена за възобновяване и при други болести от най-различен тип.

Изследователи от университета Дюк са разкрили метод да върнат назад увреждането на тъканите след сърдечен удар. Те са употребявали опакована в екзозоми РНК, с цел да инструктират клетките да отстранен белезите и по този метод да възстановят естественото действие на тъканите, оповестява EurekAlert.

Процесът на клетъчно препрограмиране е употребен за трансформиране на фибробласти, които образуват съединителната тъкан, в кафези на сърдечната тъкан. Лостът за клетъчна промяна е протеинът Epas1, който принуждава старите фибробласти да „ мислят “, че са към момента млади – т.е. с по-големи регенеративни качества.

„ Възстановихме съвсем цялата изгубена сърдечна функционалност. Това е едно в действителност огромно достижение, което издига медицината на напълно ново равнище “, съобщи създателят на научната работа Конрад Ходжкинсън.

Според учения, тази нова технология за клетъчно препрограмиране, съчетана с методите за попречване на клетъчното стареене, има неограничени благоприятни условия в най-различни посоки – от възобновяване на неврони в мозъка на фона на невродегенерация до възобновяване на белезите върху кожата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР