Учените са открили, че съветите да се използва здрав разум“

...
Учените са открили, че съветите да се използва здрав разум“
Коментари Харесай

Здравият разум е надценен: учените казват, че всеки има свой собствен разум

Учените са разкрили, че препоръките да се употребява „ здрав разсъдък “ в действителност може да са много безполезни. Ново проучване демонстрира, че „ здравият разсъдък “, дълго считан за повсеместен, е неповторим за всеки човек. Това, което дефинира този „ здрав разсъдък “, варира от човек на човек.

Екип от учени от Университета на Пенсилвания събра 4407 изказвания, които в даден миг са били считани за здрав разсъдък, пише DailyMail. Например „ триъгълникът има три страни “, „ една батерия не може да устоя постоянно “, „ би трябвало да намалите потреблението на алкохол по време на спорт “, „ избягвайте непосредствен контакт с заболели хора “, „ планетата Земя е кръгла “ и така нататък

След това откривателите помолиха повече от 2000 души да оценят какъв брой „ здрав разсъдък “ считат за горните изказвания.

По този метод учените са разкрили, че възприемането на „ здравия разсъдък “ варира доста измежду хората. Малък брой изказвания бяха признати от респондентите като явни, защото доста от тях не можаха да се съгласят с множеството от тях.

Според откривателите фактори като възраст и пол не оказват огромно въздействие върху метода, по който хората възприемат здравия разсъдък.

„ Здравият разсъдък, който се счита за повсеместен измежду всички хора, парадоксално се счита и за фиктивен. Виждаме, че здравият разсъдък варира доста според от типа на изказванията, само че е най-съвместим с обстоятелствата за физическата действителност. Ние също виждаме този групов здрав разсъдък. „ Това е стеснен феномен, който подкопава универсалистките изказвания и поддържа скептиците “, пишат създателите на проучването в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР