Учените са категорични – натискът върху световните лидери да ограничат

...
Учените са категорични – натискът върху световните лидери да ограничат
Коментари Харесай

Най-топлият октомври в историята, 2023 година ще е с най-високите температури досега

Учените са безапелационни – натискът върху международните водачи да лимитират замърсяването с парникови газове, затоплящи планетата, в никакъв случай не е бил по-неотложен, тъй като температурите този октомври още веднъж надвишиха междинните стойности от предишни годни „ извънредно доста “. Новината излиза на фона на подготовката за климатичната конференция UNCOP28 този месец в Дубай, съобщи AFP.

Сушата завладя елементи от Съединени американски щати и Мексико през октомври, до момента в който големи елементи от планетата се оказаха с по-влажни от естествените условия, и бяха ударено от стихии и циклони, разгласи Службата на Европейски Съюз за изменението на климата „ Коперник “ (C3S).

Температурите на морската повърхнина бяха най-високите, регистрирани в миналото за месеца, събитие, провокирано от световното стопляне, което съгласно учените играе основна роля за превръщането на бурите в по-свирепи и разрушителни.

„ Октомври 2023 година донесе изключителни температурни аномалии, след четирите месеца на световни температурни върхове “, сподели Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S.

„ Можем да кажем с съвсем сигурност, че 2023 година ще бъде най-топлата година в историята и сега е с 1,43 градуса по Целзий над междинното за прединдустриалната ера. Усещането за неотложност от амбициозни дейности в региона на климата, влизащи в COP28, в никакъв случай не е било по-високо. “

Тази година видяхме и началото на горещия метеорологичен феномен Ел Ниньо – който затопля водите в южната част на Тихия океан и провокира по-горещо време оттатък него – макар че учените чакат най-лошите резултати да се усетят в края на 2023 година и през идната година.

Октомври е бил с 1,7°C по-топъл от предстоящата междинна стойност за октомври за прединдустриалната епоха, сподели Коперник.

Глобалните междинни температури от януари насам са били най-високите в записите от 1940 година, регистрирайки 1,43 C над междинната стойност от прединдустриалния интервал 1850-1900 година

Средните температури на морската повърхнина за месеца, като се изключи полярните райони, също доближиха най-високите си стойности за всички времена за октомври при 20,79 C.

Според учените океаните са погълнали 90 % от непотребната топлота, създадена от човешката активност от зората на индустриалната епоха. По-топлите океани са свързани с увеличение на интензивността на бурите и топенето на значими ледени шелфове, буфериращи големите ледени покривки на Гренландия и Антарктида, заплашвайки разрушително повишаване на морското ниво.

По-топлата атмосфера също задържа повече влага, което води до по-обилни превалявания.

Лидерите, които се срещат в Обединените арабски емирства за конференцията COP28 от 30 ноември до 12 декември, ще би трябвало да обсъдят отчет за напредъка на международните задължения към Парижкото съглашение, откакто огромни научни отчети демонстрираха ясно, че светът е надалеч от поставените цели. Въглеродните излъчвания – основно от изкопаеми горива – не престават да се усилват, когато би трябвало да бъдат понижени на половина през това десетилетие.

Хората по цялата планета се сблъскаха с горещи талази и суши тази година, до момента в който тежки наводнения удариха Съединени американски щати, Китай и Индия и отвън тях. Докладът предизвестява, че човечеството е навлязло в „ неразучена територия “ със стопляне, което заплашва живота на Земята.

„ Веднъж преминати, тези повратни точки могат да трансформират нашия климат по способи, които може да са сложни или невъзможни за превръщане “, твърди Уилям Рипъл, професор в държавния университет на Орегон.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР