Учените са идентифицирали нова мишена, въздействието върху която може да

...
Учените са идентифицирали нова мишена, въздействието върху която може да
Коментари Харесай

Открит е нов начин за предотвратяване развитието на рак на кръвта

Учените са разпознали нова цел, въздействието върху която може да спре клоналната агресия, обвързвана с развиването на рака на кръвта. С други думи, допустимо е да се предотврати развиването на болестта, преди то фактически да се задейства в организма.

В рамките на изследователската работа учените са оценили скоростта на напредък на предраковите клонове на стволови кафези на кръвта. Счита се, че повече от 10% от възрастните хора развиват соматични разновидности в кръвните си стволови кафези, които могат да провокират клонова агресия на анормалните кафези – развой, обвързван с нараснал риск от рак на кръвта и сърдечносъдови болести.

Досега учените измерваха скоростта на напредък на клонингите в кръвни проби през шпации от няколко десетилетия. Сега преброяването на броя на „ пътническите разновидности “ дава опция това да се прави в един миг, написа Medical Express. Така наречените пътнически разновидности учените съпоставят с пръстените в ствола на едно дърво. Знаейки възрастта на даден клонинг и % кръв, който той използва, може да се оцени скоростта му на напредък, а оттова и рисковете от рак. Новият способ за отчитане се назовава PACER.

Прилагането на PACER в проби от повече от пет хиляди души със характерни разновидности в стволовите кафези даде опция да се разпознава генът TCL1A, който до момента не е бил свързван с биологията на кръвните стволови кафези. Оказа се, че TCL1A е главният мотор на клоналната агресия.

„ При някои хора има разновидност, която не разрешава на TCL1A да се включи. Това ги защищава от по-бързия напредък на клонингите и затова от рак на кръвта. Ето за какво генът е толкоз забавна цел за създаване на нови медикаменти “, отбелязва създателят на научната работа Александър Бик от университета Вандербилт.

Вероятно с изключение на TCL1A има и други значими пътища за предраков напредък в тъканите и кръвта. По-нататъшните проучвания ще се съсредоточат върху откриването им, както и върху тестването на TCL1A за предварителна защита на рака на кръвта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР