Учените са идентифицирали комбинация от биомаркери, които могат да се

...
Учените са идентифицирали комбинация от биомаркери, които могат да се
Коментари Харесай

Нов революционен кръвен тест прецизно идентифицира сътресението на мозъка

Учените са разпознали композиция от биомаркери, които могат да се употребяват за оценка на мозъчното разтърсване незабавно след контузията – в границите на шест часа. Това е пробив за елементарно и дейно диагностициране на мозъчните контузии. Днес лекарите би трябвало да разчитат единствено на субективните признаци на пациента, а инструменталната диагностика е информативна единствено в тежките случаи.

Травмите могат да доведат до разтърсване на мозъка, само че не всички пациенти посещават доктор за обзор, който нормално се лимитира до образна инспекция и задаване на въпроси по отношение на избрани признаци. Само в тежки случаи се назначава инструментална диагностика, като компютърна томография, с цел да се откри съществуването на мозъчен кръвоизлив.

Австралийски учени от университета Монаш се пробват да основат принадлежности за елементарно разкриване на признаците на мозъчно разтърсване. Те показаха кръвен тест, който посредством композиция от биомаркери демонстрира мозъчното увреждане едвам шест часа след събитието.

Екипът е работил в тясно съдействие с лекари от незабавните отделения. Заедно те са разпознали три протеина в кръвта, които отразяват разнообразни аспекти на биологията на мозъчната контузия: интерлевкин-6, GFAP и UCH-L1. Тяхната композиция показва отлична сензитивност и специфика при скрининга на мозъчно разтърсване. Освен това откривателите са разпознали още един биомаркер – протеина NfL, който е осведомителен за скрининга една седмица след контузията.

„ Този набор от биомаркери работи доста добре даже при пациенти без явни признаци на разтърсване на мозъка “, разяснява създателят на проучването Суарт Макдоналд.

Сега резултатът би трябвало да бъде доказан в по-голяма извадка от пациенти, след което пробата би трябвало да получи утвърждение за въвеждане в клиничната процедура.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР