Учените са доказали, че с помощта на обонянието си скакалците

...
Учените са доказали, че с помощта на обонянието си скакалците
Коментари Харесай

Учени: Скакалците надушват рака

Учените са потвърдили, че благодарение на обонянието си скакалците умеят да разграничават здравите човешки кафези от раковите. Това може да открие благоприятни условия за по-ранно разкриване на заболяването и да усъвършенства възможностите за възобновяване.

Нещо повече, насекомите фактически могат да разпознават обособени линии ракови кафези , което допуска, че с изключение на съществуването на рак може да се разпознава и типът му.

Ако успеем да открием по какъв начин да използваме тази дарба при медицинските произведения, ще открием голям капацитет.

Резултатите от проучването, оповестени в уеб страницата за предпечатна подготовка BioRxiv преди рецензирането, са обещаващи за ранното разкриване на рак.
Откриването на рака от страна на скакалците, което се мери посредством промени в мозъчната им интензивност, уловени от електроди, се оказва надеждно, сензитивно и бързо - става единствено за няколко милисекунди.

" Ранното разкриване на рака е толкоз значимо и ние би трябвало да използваме всички вероятни принадлежности, с цел да стигнем до него, без значение дали са конструирани или са ни предоставени от милиони години натурален асортимент ", сподели микробиологът Кристофър Контаг от Мичиганския държавен университет .

" Ако успеем, ракът ще бъде лечимо заболяване. "

Всичко това е допустимо, с помощта на летливите органични съединения (ЛОС), които издишваме и за които учените знаят, че по някакъв метод се трансформират от съществуването на рак, който се намесва в метаболитните процеси на обособените кафези.

Въпросът е да уловите смяната рано.

Скакалците са насекомо, което учените постоянно употребяват за проучване на миризмите и към този момент знаят задоволително за обонятелните им качества .
С помощта на електроди, прикрепени към мозъка на скакалците, екипът съумял да мери реакцията на насекомите към газови проби от разнообразни кафези и да откри сигнални профили, които показват химикалите, които те усещат.

Разбира се, профилите, основани в отговор на здрави кафези и на ракови кафези, са разнообразни.

След като преди този момент учените откриха под микроскоп, че клетките от рак на устата наподобяват друго от естествените кафези, и обясниха това с промени в метаболизма, те съумяха да потвърдят, че клетките в действителност миришат друго на скакалците - най-вероятно заради отделяните във въздуха ЛОС.

Това съответно изследване се лимитира до рака на устата, само че откривателите са уверени, че други типове рак могат да бъдат открити по същия метод заради другите характерности на отделяните ЛОС.

" Очаквахме, че раковите кафези ще наподобяват друго от естествените кафези. Но когато насекомите съумяха да разграничат три разнообразни типа рак един от различен, това беше необикновено ", споделя Контаг.

При другите типове рак преживяемостта е към 10-20%, когато ракът е открит в етап 4 (когато се е популяризирал в други елементи на тялото). Сравнен с рака, който се открива в етап 1, при който пациентите имат 80-90% късмет за оцеляване, разликата е голяма.

Вече се работи по създаването на специфични устройства, наречени " бионичен нос ", които биха могли да откриват промени в ЛОС, само че учените към момента не са съумели да основат датчици, които да подхождат на това, което е основала природата. Това изобретение евентуално предлага още веднъж напред в тези проучвания.

Крайната цел на екипа е да " хакне " мозъка на насекомите, с цел да го употребява за диагностика на заболявания въз основата на естествената дарба на скакалците да надушват заболяванията. Все още е рано, само че откривателите виждат пътя към използваеми устройства за разкриване на разнообразни болести.

" Теоретично бихте могли да дишате през устройството и то ще може да открива и разграничава голям брой типове рак и даже в какъв етап е болестта ", сподели биомедицинският инженер Дебаджит Саха от Мичиганския държавен университет.

" Такова устройство обаче към момента не е покрай това да се употребява в клинични условия. "
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР