Учените продължават да правят открития, с които да ни докажат,

...
Учените продължават да правят открития, с които да ни докажат,
Коментари Харесай

На какво са способни само 10 минути тичане?

Учените не престават да вършат открития, с които да ни потвърдят, че спортът е жизненоважен за нас. Последно проучване, отдадено на взаимовръзката сред физическата интензивност и работата на мозъка, показва, че 10 минути умерено бягане могат да покачат настроението и някои мозъчни функционалности.

Както демонстрират предходни проучвания, другите типове тренировки могат да оказват друг резултат върху нашето здраве. Например 20-минутни интензивни интервални тренировки или 25 минути умерени аеробни извършения водят до възстановяване на гъвкавостта на мозъка. А отборните типове спорт, като да вземем за пример баскетбол, могат да повлияят върху способността ни за образование.
Най-добрият спорт за изгаряне на калории
Отслабването по време на спорт е главната цел на доста спортисти, които се събират в спортни зали и спортни клубове в търсене на подоб...

Авторите на новото проучване от Университета в Цукуба, Япония, са си сложили за цел да изучат ролята на тичането върху здравето на мозъка. В съпоставяне с други извършения бягането изисква работата на всички мускули на тялото. Тази успеваемост на придвижванията е изиграла значима роля в еволюцията на индивида.

„ Следва да се регистрира, че другите типове извършения, като бягане или колоездене, оказват друго въздействие върху психическото здраве и работата на мозъка “, пишат създателите.

В своето проучване учените като начало употребявали пъстър тест на Струп (когато думата „ зелен “ да вземем за пример е написана с червен цвят). 26 здрави участници в проучването били приканени да изпълнят редица задания, а в това време учените проследявали по какъв начин се променя кръвотокът в мозъка на доброволците, което е обвързвано с интензивността в една или друга част на мозъка.

Например в една от дилемите, където думата „ червен “ била написана със зелено, доброволецът трябвало не да прочете думата, а да назове цвета. За тази цел е належащо да се приложи несъмнено умствено изпитание: мозъкът обработва двете информации. Съответно, с цел да даде верен отговор, на човек му е належащо несъмнено време. Тази задръжка в реакцията е наречена от учените резултат на Струп.
Трикове за пълностоен утринен крос
След година, в която не успяхме да тичаме на открито толкоз, колкото желаеме, надпреварите лице в лице се завръщат. Но въпреки всичко не можем да п...

Резултатите посочили, че след десетминутно бягане със междинна активност (50% от оптималното ползване на кислород) при участниците се следило доста понижаване на времето, належащо за даването на верен отговор. Освен това активирането на префронталния кортекс след бягане било по-високо при осъществяване на идващия тест на Струп.

Въпросът за възстановяване на психическото здраве в интервала на пандемията вълнува всички. Японските учени са посочили, че тичането единствено за 10 минути усилва притока на кръв в другите елементи на префронталния кортекс, който играе значима роля в контрола на настроението и изпълнителните функционалности. На собствен ред изпълнителните функционалности на мозъка ни оказват помощ да планираме дейностите си, да се концентрираме върху настоящата задача и да сменим тактиката при положение на смяна на обстановката.

Статията на учените е оповестена в изданието.

 
8 аргументи да започнете да тичате постоянно
Днес повече от всеки път се нуждаем от деен метод на живот. Заседяването ни прави уязвими пред куп заболявания като диабет, затлъстяване,...

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР