Учените предупреждават, че Арктика може да остане без морски лед

...
Учените предупреждават, че Арктика може да остане без морски лед
Коментари Харесай

Арктика може да остане без морски лед през лятото до 2030 г.: Проучване

Учените предизвестяват, че Арктика може да остане без морски лед към десетилетие по-рано от плануваното - още един явен знак, че климатичната рецесия се случва по-бързо от предстоящото, защото светът продължава да поизвежда в големи количества замърсяване, което нагрява планетата.

Ново изследване, оповестено в списание Nature Communications, демонстрира, че арктическият морски лед може да изчезне изцяло през месец септември още през 2030 година Учените оповестяват, че даже в случай че светът понижи доста замърсяването, което нагрява планетата, до 2050 година в Арктика към момента няма да има летни месеци с морски лед.

Изследователите са анализирали измененията от 1979 година до 2019 година, сравнявайки разнообразни сателитни данни и климатични модели, с цел да оценят по какъв начин се трансформира арктическият морски лед.

Те откриха, че намаляването на морския лед значително е резултат от породеното от индивида замърсяване, обвързвано с нагряването на планетата, а предходните модели са подценявали трендовете в топенето на арктическия лед.

" Бяхме сюрпризирани да установим, че Арктика без лед ще има през лятото без значение от напъните ни за понижаване на излъчванията, което не се очакваше ", споделя пред CNN Сеунг-Ки Мин, водещ създател на проучването и професор в Университета за просвета и технологии в Поханг, Южна Корея.

Арктическият лед се натрупва през зимата и по-късно се топи през лятото, като нормално доближава най-ниските си равнища през септември, преди цикълът да стартира още веднъж.

След като арктическите лета станат свободни от лед, натрупването на морски лед през студените сезони ще бъде доста по-бавно, сподели Мин. Колкото по-топло става, толкоз по-голяма е вероятността Арктика да остане без морски лед и през по-студения сезон.

Според изследването при " по-високи излъчвания ", при които светът продължава да изгаря изкопаеми горива и равнищата на замърсяване, което затопля планетата, не престават да се усилват, Арктика ще загуби изцяло морския лед от август до октомври преди 2080 година, сподели Мин.

 Констатациите на изследването са в несъгласие с отчета за положението на науката на Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации по изменението на климата от 2021 година, в който се показва, че Арктика ще бъде " на практика свободна от лед покрай средата на века при междинни и високи сюжети за излъчванията на парникови газове ".

Новото изследване демонстрира, че това може да се случи 10 години по-рано, без значение от сюжетите за излъчванията, сподели Мин.

 През последните няколко десетилетия Арктика се е затоплила четири пъти по-бързо от останалата част на света, демонстрира изследване от 2022 година В района към този момент се следи бърза загуба на морски лед, като съгласно НАСА ледът в морето през септември понижава с 12,6 % на десетилетие.

Арктика без летен морски лед би провокирала ужасни последствия по целия свят. Яркобелият лед отразява слънчевата сила от Земята. Когато този лед се разтопи, той разкрива по-тъмния океан, който гълтам повече топлота, причинявайки в допълнение стопляне - развой на противоположна връзка, наименуван " арктическо увеличаване ".

Намаляването на морския лед може да окаже въздействие и върху световното време, което се простира надалеч оттатък Арктика.

" Трябва да се подготвим за един свят с по-топла Арктика доста скоро ", сподели Мин. " Тъй като се допуска, че стоплянето на Арктика ще докара до рискови метеорологични феномени като горещи талази, горски пожари и наводнения на северните междинни и високи ширини, по-ранното настъпване на Арктика без лед значи също, че ще претърпяваме рискови феномени по-бързо от плануваното. "

Освобождаването на Арктика от лед може да докара и до увеличение на комерсиалното мореплаване, защото ще се открият нови направления, което ще има верижен резултат. Според миналогодишния годишен отчет за Арктика на Националната океанска и атмосферна администрация, увеличението на морския трафик би довело до повече излъчвания и замърсяване в района.

Мика Рантанен, откривател от Финландския метеорологичен институт и водещ създател на проучването за 2022 година, съобщи пред CNN, че оповестеното проучване се е възползвало от " нова и най-съвременна методология " за прогнозиране на това по кое време Арктика ще бъде свободна от лед.

" Методологията е доста деликатна и внася висока степен на сигурност в атрибуцията ", сподели Рантанен, който не е взел участие в изследването. " Най-поразителният резултат не е, че загубата на морски лед се дължи на увеличението на парниковите газове, което към този момент беше значително известно, а че те предвиждат Арктика без лед по-рано, в сравнение с се смяташе до момента, с към десетилетие. "

Мин съобщи, че констатациите демонстрират, че Арктика е на път да се разболее " съществено " и че районът е достигнал " сериозна точка ".

" Можем да преглеждаме арктическия морски лед като имунната система на нашия организъм, която защищава тялото ни от нездравословни неща ", сподели Мин. " Без този бранител положението на Арктика бързо ще се утежни. "

Снимка: Ройтерс

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР