Учените представиха експериментално лекарство, насочено срещу мутацията KRAS, която причинява

...
Учените представиха експериментално лекарство, насочено срещу мутацията KRAS, която причинява
Коментари Харесай

Революционно лечение може да пребори основната мутация на рака

Учените показаха пробно лекарство, ориентирано против разновидността KRAS, която предизвиква нападателни и сложни за лекуване тумори. Първоначалните опити демонстрират, че лечението работи там, където общоприетите способи за лекуване на рака се провалят. Мишената KRAS към този момент е лечима за медицината.

Екип откриватели от Съединени американски щати е прекарал съвсем 10 години в изследване на характерностите на KRAS разновидностите и новите благоприятни условия за лекуване. Мутацията KRAS предизвиква над 90% от рака на панкреаса, към 35% от колоректалните тумори, към 25% от рака на белия дроб и други типове тумори и се свързва с нападателно протичане на болестта и слаб отговор на раковите кафези към лекувания като радиация и химиотерапия.

„ Преди считахме KRAS за неизлечима цел, само че в този момент потвърждаваме, че това не е по този начин “, споделя създателят на проучването Саид Себти. Учените са създали лекарствен инхибитор на разновидността G12D на KRAS, наименуван KRB-456, а информацията е публично оповестена в уеб страницата на Massey Cancer Research Centre.

За да основат лекарствения препарат KRB-456, те са анализирали хиляди съединения, които могат да се свържат с KRAS и да го блокират. Най-мощният претендент е в основата на ново лекуване, което потиска интензивността на KRAS и по този метод предотвратява развиването на тумора.

Забележително е, че ефикасността на KRB-456 е демонстрирана при скотски модели, на които са инжектирани човешки туморни кафези. Раковите проби преди този момент не са реагирали на лъчетерапия и химиотерапия, само че в наличието на KRB-456 туморите доста са намалели по мярка.

Сега откривателите имат намерение да повторят аналогични опити с други модели на рак, с цел да оценят нуждата от възстановяване на KRB-456. След това ще може да се реши дали лекарството може да се употребява като универсално средство против всички разновидности на KRAS или резултатите ще покажат целесъобразността от модифициране на съединението.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР