Учените поставиха нов рекорд за най-дълбоко заснетата с камера риба,

...
Учените поставиха нов рекорд за най-дълбоко заснетата с камера риба,
Коментари Харесай

Нов рекорд: Учените заснеха риба с камера на голяма дълбочина

Учените сложиха нов връх за най-дълбоко сниманата с камера риба, както и за най-дълбокия улов, юридически в миналото, заяви " Скай нюз ".

Младата риба - тип морски охлюв /лат. Liparidae, бел.ред/ - е снимана да плува на 8 336 м в протока Идзу-Огасавара, южно от Япония.

Предишният връх - също от типа Liparidae - беше регистриран на 8 178 м в Марианската котловина в Тихия океан през 2017 година

В Марианската котловина се намира най-дълбоката точка във всяко море на Земята с оптималната дълбочина към 10 935 м (35 876 фута).

Но учените, водещи проучванията в протока Изу-Огасавара, считат, че откритието им може да е на - или покрай - оптималната дълбочина, на която може да оцелее някоя риба.

Професор Алън Джеймисън, който е откривател в Университета на Западна Австралия в Пърт, съобщи, че съгласно него рибата може да живее на такава дълбочина в траншеята Идзу-Огасавара поради малко по-топлите й води.

Той сподели: " Прекарахме повече от 15 години в проучване на тези дълбоководни охлюви-риби; за тях има доста повече от просто дълбочина, само че оптималната дълбочина, на която могат да оцелеят, е в действителност изумителна. "

" В други траншеи, като Марианската, ги откривахме на все по-големи дълбочини, просто пълзящи над границата от 8 000 м във все по-малък брой, само че към Япония те в действителност са много многочислени. "

Въпреки че сниманите от откривателите риби не са уловени, с цел да бъдат изцяло разпознати, учените улавят Liparidae малко по-високо на 8 022 м - още един връх.

Liparidae се срещат в океаните по целия свят, като сега са известни повече от 300 разнообразни типа, доста от които живеят в плитки води.

Видовете, приспособени да живеят в по-дълбоки води, могат да устоят на голямото дълбоководно налягане благодарение на желатиновите си тела.

Професор Джеймисън, който е създател на Центъра за дълбоководни проучвания Minderoo-UWA, работи с екип от Токийския университет за морски науки и технологии по време на двумесечната експедиция, която стартира през септември предходната година. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР