Учените от университета Пардю (САЩ) възнамеряват да проверят приложимостта на

...
Учените от университета Пардю (САЩ) възнамеряват да проверят приложимостта на
Коментари Харесай

Микроб на Шрьодингер: жив организъм едновременно на две места

Учените от университета Пардю (САЩ) имат намерение да ревизират приложимостта на квантовата механика към биологията и да слагат жив организъм по едно и също време в две положения.

Както е известно, обектите от квантовите системи могат да се намират по едно и също време в две разнообразни положения, което е признато да се назовава суперпозиция. Например спинът на атома може по едно и също време да сочи „ нагоре “ и „ надолу “.

Такова положение на несигурност се съхранява, до момента в който не бъде извършено премерване – следователно системата минава в едно от двете положения. Досега най-големите обекти, за които е била демонстрирана суперпозиция, са били молекули.

Физиците възнамеряват да слагат бацил в положение на несигурност, аналогична на тази, която изпитва котката в фамозния научен опит на Ервин Шрьодингер. За основа на своя опит американците ще вземат опит на своите сътрудници от Колорадския университет в Боулдър, извършен през 2013 година

Авторите не се готвят да подчинят толкоз огромен обект на законите на квантовата механика, по тази причина става дума единствено за неговото разположение по едно и също време в две места.

Преди две години физиците от Колорадо съумели да покажат, че дребен машинален осцилатор от алуминий е допустимо да се сложи в положение на суперпозиция. Сега учените от Индиана имат намерение да повторят опита, само че в добавка да слагат на горната повърхнина на махалото бацил.

Когато мембраната премине в положение на суперпозиция, същото би трябвало да се случи и с бактерията, настояват учените. Освен това след това учените имат намерение да приведат в положение на суперпозиция и вътрешното положение на микроба, да вземем за пример спинът на електрона в молекула глицин, която се явява най-малката аминокиселина в живите същества, като го слагат според от ситуацията на центъра на масите.

Впрочем за осъществяване на толкоз комплициран опит физиците ще имат потребност от поддръжката на профилирана на квантова електротехника лаборатория. Ако нейните чиновници се заинтересуват от този опит, подготовката за неговото осъществяване ще отнеме към три години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР