Учените от целия свят възлагат големи надежди на възможностите на

...
Учените от целия свят възлагат големи надежди на възможностите на
Коментари Харесай

В свински ембрион са отгледани химерни човешки бъбреци

Учените от целия свят разпореждат огромни очаквания на опциите на ксенотрансплантацията – трансплантацията на модифицирани скотски органи или органи, отгледани в животни, на хора заради острия дефицит на човешки донорски тъкани. Изследване на китайски учени удостоверява капацитета на сходна тактика: създателите на новия метод са съумели да интегрират човешки стволови кафези в свински ембриони и да слагат началото на образуването на органи без признаци на отменяне.

Новият метод усъвършенства консолидираното на човешките кафези в животинските тъкани и дава опция за развъждане на човешки органи в свине, оповестява Science Daily, цитирайки създателя на проучването Лай Лиансуе от Института по биомедицина и здраве в Гуанджоу. Добре знае се, че свинските и човешките кафези имат разнообразни физиологични потребности, което прави евентуално отхвърлянето на органите.

За да решат казуса и да покачат успеваемостта на основаването на междувидови химери, учените ползват три решителни дейности.

Първо, употребявайки технологията за редактиране на гени CRISPR, те основават „ ниша “ в свинския ембрион, тъй че човешките кафези да не се конкурират със свинските. След това основават човешки плурипотентни стволови кафези, които посредством обработване в характерна среда стартират да наподобяват на ранните стадии на ембрионалните кафези. Накрая, преди да бъдат вградени в прасетата, химерите първо са отгледани при специфични условия с неповторими хранителни субстанции, които подхождат на изискванията за човешките кафези.

Наблюденията демонстрират, че към един месец след имплантирането ембрионът има структурно естествени бъбреци, съответстващи на стадия на развиване, които са формирани от 50-60% човешки кафези.
Така да вземем за пример са се образували тубули и зачатъци на кафези, които ще се трансфорат в уретери, свързващи бъбреците и пикочния мехур.

Забележително е, че интегрираните човешки кафези не са имали някакъв значителен резултат върху другите тъкани и органи на прасето и са били локализирани най-вече в бъбреците.

Засега са реализирани единствено първите триумфи в развиването на ксенотрансплантацията, само че учените виждат огромен капацитет на своята технология за справяне с дефицита на донорски органи. Понастоящем свинските органи към този момент се употребяват при трансплантации на хора. И макар че проучванията се организират главно в телата на умряли хора с изкуствено поддържане на функционалностите на органите, има случай на сполучлива трансплантация на сърце на човек, който живя два месеца след интервенцията.

В самото начало на тази година американски хирурзи сполучливо трансплантираха на човек сърце от ГМО свиня. взето макар условията на актуалната просвета. Това бе първата стъпка към потреблението на ксенотрансплантация в здравната процедура.

Тогава 57-годишен пациент с неизлечима сърдечна непълнота бе сполучливо опериран и се възстановяваше съвсем два месеца, само че по-късно лекарите записаха непредвидена гибел. Въпреки гибелта на мъжа, това е една извънредно сполучлива трансплантация за науката и крайъгълен камък в историята на медицината,

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР