Учените от TPU, като част от международен изследователски екип, разработиха

...
Учените от TPU, като част от международен изследователски екип, разработиха
Коментари Харесай

Учени от Томския университет предложиха нова технология за създаване на гъвкава електроника

Учените от TPU, като част от интернационален проучвателен екип, създадоха способ за основаване на проводими модели по разнообразни пластични полимери за гъвкавата електроника. Според създателите тази технология ще разреши основаването на композитни материали на органична основа с прибавяне на сведен графенов оксид за повишение на проводимостта. Резултатите са показани в научното списание Polymers. Изследването е направено в границите на план на Руския теоретичен фонд.

Гъвкавата електроника съставлява повсеместен клас електронни устройства, които могат да бъдат огъвани или сгъвани. Те включват както елементарни проводници, по този начин и електронни устройства и датчици, в това число и сензори за тяло, споделиха експертите от Томския политехнически университет.

Използването на детайли от гъвкава електроника е обещаващо освен за основаването на медицински и спортни устройства: някои индустриални датчици, OLED-дисплеи, които могат да бъдат усуквани, и най-после, електронна кожа със датчици за напън и температура за протезиране и роботика — всички тези изобретения включват гъвкава електроника, означават учените.

Към днешна дата гъвкавата електроника не е получила необятно приложение, заради компликациите при производството на механично постоянни, само че в това време пластмасови материали. Въпреки опцията за потребление на печатни, разтворни и фотолитографски способи, които биха понижили разноските за произвеждане на гъвкави електронни артикули, всеки полимерен субстрат изисква деликатно усъвършенстване на технологията.

Учените от Томския политехнически университет, дружно с сътрудниците си от Китай и Австрия, са създали съвсем универсална технология за обработка на всевъзможни термопластични полимери, предопределени за основаване на гъвкави електронни детайли. Тъй като електрическата проводимост е основна специфичност за такива детайли, откривателите са предложили метод за увеличение на проводимостта, посредством внедряване на редуцирани частици графенов оксид в полимерите благодарение на лазерно излъчване.

„ Използвахме осем разнообразни пластмаси, с цел да създадем проводимите полимери, в това число и полиетилен терефталат (PET), найлон и поливинилиден флуорид (PVDF). Повечето от тях се употребяват за отпечатване на 3D-принтери, тъй че става допустимо да се основават детайли на гъвкава електроника за устройства, които даже имат комплицирани форми, употребявайки нашата технология по-лесно и доста по-евтино от съществуващите, и те ще бъдат по-надеждни при потребление “ — сподели професорът в Изследователското учебно заведение по химия и химическо инженерство и биомедицински технологии TPU Евгения Шеремет.

Интересна опция се отваря от позиция на термоформоването, т.е. смяната на формата на устройството след производството на проводящия пласт. Учените са показали това благодарение на гривна за смарт-часовници. По този метод те са съумели да потвърдят валидността на оферти метод, който се състои от внедряване посредством лазер на проводими частици въз основата на графен в полимерната конструкция и по-късно термоформоване.

„ Избрахме лазерни параметри за всеки полимер и показахме, че фазовите преходи и температурите на разрушение на полимерите дефинират триумфа на метода. Точният асортимент на радиационните характерности е значим освен за поддържане на целостта и консистенцията на главния материал, само че и с цел да се подсигурява, че графеновият оксид минава в редуцирана форма. При триумф на строго опредлено място ще получим материал за гъвкава електроника, който освен организира ток, само че и има добра механична непоклатимост “ —- означават учените.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР