Учените от години се опитват да произвеждат енергия от движението

...
Учените от години се опитват да произвеждат енергия от движението
Коментари Харесай

Електроенергия от дъждовни капки

Учените от години се пробват да създават сила от придвижването и въздействието на водни капчици и други източници на механична сила.

Изследователи от университета в Твенте, Холандия и университета в Южен Китай, обявиха тази седмица, че са съумели да проектират и тестват генератор на електричество, употребявайки придвижването на водни капчици.

Новият метод за генериране на електричество не се лимитира единствено до механичната мощ на капчиците, споделят откривателите.

„ Нашият способ може да бъде прегледан и за други приложения, при които механичната сила би трябвало да се преобразува в електрическа сила, да вземем за пример, от приливни талази “, споделя Нилс Мендел, един от създателите на новото проучване, оповестено в Списание Advanced Materials.

Изследователите оферират по този начин наречения генератор на електрическа енергия за задържане на заряд, (charge trapping electricity generator или CTEG) с цел да добива сила от водни капки пасивно с висока успеваемост.

„ Използвайки CTEG, бихме могли да преодолеем значими усложнения на стандартните наногенератори, а точно ниската компактност на мощността, ниската и нестабилна повърхностна компактност на заряда дружно с неприятната дълготрайна надеждност “, пишат създателите на публикацията.

Новият метод на учените се състои в инжектиране на заряди в изолационен пласт на генератора на електрическа енергия посредством потребление на новаторски способ на зареждане. Това е развой на смяна на способността на течностите да поддържат контакт с твърда повърхнина в електрическото поле. Въздействието на капчицата генерира електрически ток.

След тестване на техния метод, откривателите съумяха да трансфорат съвсем 12 % – 11,8 % – от механичната сила на капчицата в електрическа сила. Според учените това е доста усъвършенстване в успеваемостта при генериране на електрическа сила от сходни конструирани устройства.

Изследователите също по този начин показват, че успеваемостта на извличане на сила не понижава след 100 дни, което изисква единствено един 15-минутен цикъл на зареждане преди дълготрайно приложение.

Новият способ за генериране на електрическа сила от механична сила не се лимитира до технологията, основана на капчиците, както споделя екипът, тъй че евентуалните й приложения могат да употребяват дъжд, да вземем за пример, за произвеждане на електричество, в някакъв миг в бъдеще.

Този нов метод е най-новият опит на учените да употребяват всички налични изобилни чисти запаси за генериране на сила, като се има поради световното понижаване на изкопаеми горива и възобновими енергийни източници, с цел да се лимитират най-лошите последствия от изменението на климата.

Изследванията на основаната на капки технология за генериране на електрическа сила бяха разширени по-рано тази година, когато екип от американски и хонконгски откриватели съумяха да произведат 140 волта мощ от една единствена дъждовна капка. Това е задоволително, с цел да запалите 100 LED светлини за малко. Екипът от градския университет в Хонконг и университета в Небраска-Линкълн са прекарали две години, в работа върху енергийната компактност на това, което са нарекли капков генератор на електричество – DEG (droplet electricity generator).

Това, което са създали, е да употребяват дизайна на полеви транзистори – три-крайни устройства, които употребяват електрическо поле за надзор на потока на електрически ток през тях. Благодарение на този дизайн енергийната компактност на DEG (droplet electricity generator) доближава до над 50 вата на квадратен метър, което е хиляди пъти повече от енергийната компактност на сравними устройства.

Учените ще се нуждаят от доста спомагателни проучвания и години, с цел да се тестват и проучват новите способи, с цел да се види дали могат да бъдат търговски жизнерадостен източник на евтина и изобилна възобновима сила.

Глобалният подтик на вложителите и държавните управления за по-значима роля на източниците на сила с нулеви въглеродни излъчвания би могъл в допълнение да подтиква откривателите със средства, с цел да прегледат създаването на задоволително елементарни устройства, които да събират сила от източници на механична сила, в това число дъждовни капки.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР