Учените очакват повече данни за еволюцията и животаПроектът SPHEREx предполага

...
Учените очакват повече данни за еволюцията и животаПроектът SPHEREx предполага
Коментари Харесай

НАСА обяви нова мисия за изследване на Вселената

Учените чакат повече данни за еволюцията и живота

Проектът SPHEREx допуска основаване на специфичен галактически уред за проучване на Вселената (източник: California Institute of Technology)

Американската галактическа организация НАСА разгласи нова задача за проучване на Вселената. Проектът се назовава SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer).
още по тематиката
Събраните в границите на задачата данни ще оказват помощ на учените да схванат по-задълбочено по какъв начин е еволюирала Вселената. Освен това откривателите се надяват да научат какъв брой постоянно се срещат „ съставките на живота “ в планетарните системи на нашата вселена Млечния път.

Проектът SPHEREx допуска основаване на специфичен галактически уред, за който е планувано финансиране в размер на 242 млн. $. Пускането на сондата би трябвало да се състои съгласно предварителния проект на НАСА през 2023 година.

Апаратът ще прави наблюдения във забележимия и близкия инфрачервен сектор на електромагнитния набор. Учените се надяват да получат информация за 300 милиона галактики и за над 100 милиона звездни системи в Млечния път. Мисията на SPHEREx ще продължи 2 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР