Учените казват, че са идентифицирали най-старите обувки в Европа -

...
Учените казват, че са идентифицирали най-старите обувки в Европа -
Коментари Харесай

Откриха най-старите обувки в пещера на прилепи край Андалусия

Учените споделят, че са разпознали най-старите обувки в Европа - сандали, изплетени от трева, за които се счита, че са на към 6000 години. Те бяха измежду множеството антични предмети, открити в пещера на прилепи в Испания, ограбена от миньори през 19-ти век, само че бяха оценени в ново изследване, съобщи BBC.

Ниската мокрота и хладните ветрове в пещерата са ги запазили в извънредно добре непокътнати.

Изследователите също по този начин проучиха кошници и набор от принадлежности.

Предметите " са най-старият и най-добре непокътнат набор от растителни влакнести материали в Южна Европа, прочут до момента ", сподели съавторът на проучването Мария Ереро Отал.

" Документираното софтуерно многообразие и отнасяне на първични материали акцентира уменията на праисторическите общности “, добави тя.

Използваните нови техники за датиране демонстрират, че сбирката от 76 предмета, открити в пещерата, е с към 2000 години по-стара, в сравнение с се смяташе до момента.

Някои предмети в комплекта датират от преди 9000 години. За изработката на сандалите, които бяха оценени, са употребявани разнообразни типове трева, споделиха откривателите, само че също по този начин включват други материали като кожа и липа.

Те датират от интервала на неолита, което ги прави по-стари от 5500-годишните кожени обувки, открити в пещера в Армения през 2008 година. Пещерата, в която са открити 6000-годишните сандали, е Cueva de los Murciélagos или Пещерата на прилепите в Андалусия, югозападна Испания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР