Учените изследват мистериозни трусове. Скандинавските страни са застрашени от опасен

...
Учените изследват мистериозни трусове. Скандинавските страни са застрашени от опасен
Коментари Харесай

Светът отново е в опасност: Учените изследват мистериозни трусове

Учените изследват мистериозни земетресения. Скандинавските страни са застрашени от рисков естествен феномен, предизвестяват учени. В Северна Европа, Съединени американски щати и Канада при започване на зимата се случват странни земетресения, къщи треперят, пътища се унищожават. Но сеизмографите не откриват дълбоки източници. РИА Новости преглежда какво е известно за ударите от заледяване.

„ Цялата къща се тресеше “

Рано сутринта на 2 януари 1999 година мощни удари и земетресения разсънват жителите на Рандолф в американския щат Масачузетс. Полицията получи десетки тревожни позвънявания, хората избягаха на улицата в студа.

„ Цялата къща се тресеше, фотосите падаха от стените, чашите в шкафа, стъклата на прозорците звъняха, сирените на колите виеха “, пишат локални вестници. Хората се чудеха какво е това. Земетресение или детонация.

В науката това се назовава фрост трептене. Те се появяват в северните региони по време на внезапен спад на температурата на въздуха и в никакъв случай преди не са привличали доста внимание.

Още през 19-ти век са докладвани студени трусове, макар че по това време са били бъркани с тектонични трусове. Историята на това събитие е проучена най-пълно от Андрей Никонов от Института по физика на Земята Шмит на Руската академия на науките.

Той е бил добре прочут на жителите на северноевропейската низина и Сибир. Това се потвърждава от публикации във вестници, научни отчети и сеизмични данни. Наслагването на броя на събитията върху времевата канара демонстрира забележима наклонност за пораждане на земетресения през зимните месеци, изключително януари.

Брой трусове по месеци в Северна Европа

През 1912 година немският академик Гутенберг допуска, че това се дължи на замръзването на почвата. Но те обърнаха внимание на работата му едвам през втората половина на 20 век.

Обобщавайки исторически и модерни данни, Никонов прави следните заключения. Разтърсването на заледяване се случва единствено през зимата (по време на изключително тежки студове) през нощта или рано заран. Вероятността им е по-висока, в случай че наоколо има низини, резервоари, влажна почва или земята е без сняг. Задължителни условия са внезапен спад на температурата на въздуха с 10-20 градуса.

Трусовете се усещат на стотици метри в близост, най-много на няколко километра. Придружен от пращене, звук, под земята екот. Често се образуват недостатъци и пукнатини.

В минали столетия, по-студени от сегашната, ударите от заледяване са били по-чести, споделя американският геолог Патрик Барос. Те са взели участие във образуването на полигонални структури от късния плейстоцен. Материалът, употребен за запълване на антични пукнатини, е сходен на този, който се намира в актуалните.

Мразоветресенията са близки до ледените удари, известни на откривателите на Антарктика. Това събитие се изследва и в ледовете на езерото Байкал.

Където е замръзнало, там се чупи

Шокове от заледяване се случиха през последните години във Финландия, Съединени американски щати (Чикаго), Канада (Отава и Алберта). Така жителите на финландския Оулу оповестиха за поредност от земетресения на 6 януари 2016 година Те чуха мощни удари, усетиха трептения в земята и по-късно видяха пукнатини в земята.

Сеизмична станция на 14 километра записва поредност от необикновени местни земетресения, съпроводени от талази на Рейли с огромна амплитуда. Това демонстрира, че техният източник е покрай повърхността.

Обикновено ударите от заледяване не са по-силни от пет, това не е доста рисково. Но те могат да причинят вреди.

Пътищата и другите повърхности без сняг са изключително уязвими. В скорошно изследване учени от университета в Оулу идентифицираха различен източник на заледяване – блата, места, където се натрупва вода по време на дъждовна есен или ранна зима, по време на топене. Веднага щом удари слана, когато температурата падне до минус 20 градуса за броени часове, водата се захваща и в почвата поражда напрежение. Образуват се пукнатини и земетресения, сравними със трусове и планински детонации.

Дълбоки пукнатини

За да извършите това, почвата би трябвало да замръзне минимум пет сантиметра. Пукнатините могат да бъдат доста дълбоки и да повредят здания, основи, газопроводи и пътища.

„ На фона на изменението на климата, необикновени метеорологични феномени привлякоха вниманието на необятната общност. Шоковете от заледяване се случват по-често, в сравнение с си мислим “, споделя един от създателите на работата, Кари Моисио. Трусове от този вид са повсеместни в северните региони, само че те са малко проучени със сеизмични способи, прибавя той.

Учените инсталираха две сеизмични станции покрай Оулу и записаха всички земетресения, настъпили през зимата на 2022-2023 година, както и температурата на почват.  В продължение на няколко дни, когато температурата на въздуха падаше бързо – с градус на час, локалните поданици съобщаваха за подземни земетресения и необикновени звуци. Това оказа помощ да се подчертаят сигналите за заледяване. Техният източник се намираше наоколо, в блатата.

Мразоветресенията евентуално могат да бъдат планувани въз основа на метеорологичните условия. Освен това по-подробни изследвания ще оказват помощ за оценка на рисковите зони и попречване на разрушаването на инфраструктурата. Учените имат намерение да основат система за предизвестие, основана на разбор на почвата и сателитни данни.

Изисква се наблюдаване

„ Криосеизмът или заледяване е извънредно и много рядко сеизмично събитие, което също е доста мъчно да се запише и удостовери. Сеизмичната интензивност се демонстрира в случаите, когато заради мощни студове освен земята замръзва, само че и подпочвените води, които, замръзвайки, те стартират да се уголемяват, създавайки напън върху почвата “, разяснява Вадим Петров, ръководител на публичния съвет към Росхидромет, държавен секретар на Руската екологична камара.

„ Тресението от заледяване е сеизмично събитие, породено от ненадейно напукване или напрежение на замръзнала почва или скали, наситени с вода или лед. Понякога се бъркат с елементарни трусове, само че има разлики. Земетресенията от заледяване са с дребен магнитуд и може да не бъдат записани от сеизмографите, Освен това събитията са мощно локализирани и в някои случаи не се простират на повече от няколкостотин метра от източника “, прибавя Михаил Волков, преподавател от най-висока квалификационна категория, методист по география в Домашното учебно заведение за интернет урок.

Според Петров, с цел да има криосеизмична интензивност, би трябвало да съвпаднат най-малко три условия: дъждът да насити земята, почвата да е лишена от снежна завивка и температурата да спадне внезапно.

„ Имаме потребност от ниски температури “, прецизира Волков. Ето за какво това събитие е особено за Съединени американски щати, Канада, Финландия, Исландия и Дания. В Русия студени земетресения се случват в северните и североизточните региони, както и в Якутия, региона на Иркутск и Красноярския край.

Връзка сред световните климатични промени и честотата на криосеизмите

В научната литература, споделя Петров, от време на време има догатки за връзка сред световните климатични промени и честотата на криосеизмите.

„ Учените виждат повода в по-резките промени в температурата на въздуха “, изяснява Волков.

По публични данни на съветска територия не са регистрирани сходни феномени, отбелязва Вадим Петров.

„ За тяхното наблюдаване е пусната държавна система за фонов мониторинг на безконечната заледеност, състояща се от 140 референтни точки за непрестанен мониторинг на температурата на почвата “, оповестява специалистът.

По думите му първата точка на системата за мониторинг е открита през май тази година в Салехард. До края на 2025 година в цялата зона на постоянно замръзналата земя, която покрива по-голямата част от Руската федерация, ще бъде разгърната цялостна мрежа за наблюдаване на безконечната заледеност.

Източник: РИА Новости, превод SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР