Учените гръмнаха с доказателства: На Земята е валял дъжд в

...
Учените гръмнаха с доказателства: На Земята е валял дъжд в
Коментари Харесай

Учените гръмнаха с доказателства: На Земята е валял дъжд в продължение на 2 милиона години

Учените гръмнаха с доказателства: На Земята е валял дъжд в продължение на цели милиона години.
Геолозите са съумели да схванат доста неща за тази синя канара, върху която живеем. Те са открили времето, когато непрестанен дъжд в продължение на милиони години е оказал помощ за зараждането на живота по цялото земно кълбо.

Ако си спомним за времето на Пангея (преди 200-300 милиона години), суперконтинента, формиран от всички земни маси, планетата е била напълно друга. Толкова друга, че учените считат, че е имало интервал, в който е валяло в продължение на един до два милиона години.

През 70-те и 80-те години на предишния век геолозите откриват необикновени пластове, отсрочени в някои от античните скали, които датират отпреди към 232-4 милиона години.

Една група откриватели, работеща в източните Алпи, изследва пласт от силикатни утайки, отсрочени в карбонат. А екип в Обединеното кралство изследва пласт от сива канара, открит навътре в известния червен камък, открит в региона.

Тези две открития, както и други по света, сочат към сходно умозаключение – Земята е имала много дълъг интервал на засушаване. А по-късно е почнало да вали…

 

Геолозите съумели да заключат, че при започване на епохата на динозаврите е имало извънредно мокър интервал. Този интервал станал прочут като Карнийско плувиално събитие – или Карнийски плувиален епизод – и призовал за по-добро схващане на въпроса за какво е валяло толкоз дълго.

Смята се, че повода се дължи на голямо повишение на влажността, което може да е настъпило в резултат на солидно вулканично изригване на огромната магмена провинция Врангелия.

Това е довело до внезапен скок в световното стопляне, което след това е загрело океаните и е провокирало повече влага във въздуха.
Едно проучване, оповестено в Journal of the Geological Society, показва, че този мокър интервал е бил ослепителен за динозаврите, които не са изчезнали. Той им е разрешил да се трансформират след безреден интервал, в който е имало непрекъснати вулканични изригвания.

Изследователите пишат: „ След необятното измиране на растенията и основните тревопасни животни на сушата, динозаврите наподобява са били главните бенефициенти във времето на възобновяване. Те бързо са разширили разнообразието си, екологичното си влияние (относително изобилие) и районното си разпространяване, от Южна Америка в началото до всички континенти. Това може би е било едно от най-важните [бързи събития] в историята на живота от позиция на ролята му да запази освен „ ерата на динозаврите “. Но иеповлияло и на произхода на множеството основни кладове, които образуват актуалната фауна на сухоземните тетраподи. Това са лизамфибиите, костенурките, крокодилите, гущерите и бозайниците. “

 

Източник – Unilad/Превод:SafeNews

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР