Учените Ален Аспе (Франция), Джон Клаусър (САЩ) и Антон Цайлингер

...
Учените Ален Аспе (Франция), Джон Клаусър (САЩ) и Антон Цайлингер
Коментари Харесай

Трима учени си поделят Нобеловата награда за физика за 2022 г.

Учените Ален Аспе (Франция), Джон Клаусър (САЩ) и Антон Цайлингер (Австрия) завоюваха Нобеловата премия за физика за 2022 година за приноса им в напредъка на квантовата механика, за проучванията за държанието на субатомните частици, които отварят вратите за развиването на суперкомпютрите и криптираната връзка , заяви Ройтерс.



Тримата поделят премията за " опити със заплетени фотони, установяващи нарушаване на неравенствата на Бел и поставящи началото на квантовата осведомителна просвета ", разгласи Кралската академия на науките на Швеция. С работата си лауреатите предизвикват фундаменталните проучвания и основават капацитет за нови технологии .

Нобеловата премия за физика е втората за 2022 година, присъдена тази седмица, откакто в понедедлник шведският академик Сванте Пебо завоюва наградата за физиология или медицина.

Престижните награди се връчват за достиженията в науката, литературата и за мир и са основани по волята на откривателя на динамита Алфред Нобел. Те се присъждат съгласно наследството му от 1901 година с някои спирания към двете международни войни.

Наградата за физика постоянно провокира необятен интерес с приноса на известни имена в науката като А лберт Айнщайн, Макс Планк, Пиер и Мари Кюри и отличаваща достижения, трансформирали усещанията ни за света.

Обявявани в следващи дни при започване на октомври, премиите за физиология или медицина и за физика са последвани от премиите за химия, литература, мир и стопанска система, която се афишира от 1969 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР