Ученикът в 5-ти клас от 3-то ОУ Христо Ботев в

...
Ученикът в 5-ти клас от 3-то ОУ Христо Ботев в
Коментари Харесай

Ученик от 5-ти клас бе гост на дискусия в НС за промяна на учебните програми

Ученикът в 5-ти клас от 3-то ОУ " Христо Ботев ” в Сандански Божидар Мешев бе измежду участниците в полемика за смяна на образователните стратегии, която се организира в Народното събрание. Той получава поканата да се включи в срещата, откакто изпраща писмо до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков за тежестта на материала, който учи в клас. Допълнително внимание притегля фактът, че детето е цялостен първенец, само че има ярка позиция за нещата, които се изискват от него в учебно заведение.
 
" От първия ден, в който сме в МОН, се стремим да сложим гласа на учениците във фокуса на политиките, които водим. Затова и когато видях писмото на детето предложих да го поканим на среща, тъй като децата имат доста какво да ни кажат за образованието ", изясни министър Цоков. Инициативата е подкрепена и от Комисията по образованието и науката и през днешния ден детето бе сложено на масата за полемики за бъдещето на образователните стратегии дружно с професори, учители и шефове от цялата страна.
 
Мнозинството от участниците в срещата споделиха мнението, че смяната в образователните стратегии е освен наложителна, само че и закъсняла. Необходими са решителни дейности за разтоварване на фактологичната натовареност и в същото време да се усилят напъните за образуване на повече на практика умения за учениците, безапелационни бяха те. " Целите, от които тръгваме, са да реализираме баланс сред пълномощия и създаване на умения за живота. Именно това би трябвало да залегне в новите стратегии, а те да са по-рамкови, отворени и адаптивни ", акцентира проф. Цоков.
 
През последните месеци МОН образува работна група, която да сътвори визия за смяна на образователните стратегии и бе основана визия за стандарт на качество в учебното и предучилищното обучение. Много от специалистите, които работят по тези начинания, се включиха и в днешната полемика, която бе водена от ръководителя на Комисията по образованието и науката Красимир Вълчев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР