16-годишният Радостин Чолаков разработи иновативен софтуер, чрез който глас чете

...
16-годишният Радостин Чолаков разработи иновативен софтуер, чрез който глас чете
Коментари Харесай

Ученик от МГ в Пловдив накара електронните учебници да говор...



16-годишният Радостин Чолаков създаде новаторски програмен продукт, посредством който глас чете урока на хлапетата до четвърти клас



Десетокласник от Математическата гимназия накара електронните учебници да проговорят. Радостин Чолаков е създал софтуера, посредством който компютърен глас чете урока на възпитаници от 1. до 4. клас, в случай че те се затруднят с това.

Първите „ говорещи “ електронни учебници към този момент са налични и са по български език и литература, математика, родинознание, околен свят, индивидът и природата, индивидът и обществото и са част от цифровата платформа е - култура 2.0, оповестиха от издателството.

Текстовете на уроците и дилемите са озвучени с уместно движение и дикция. Така най-малките възпитаници ще търсят по-рядко помощ от родителите си по време на образованието от разстояние в електронна среда. „ Искаме да е елементарно на децата, а и на техните фамилии. Затова огромна част от електронните ни учебници за начален стадий към този момент разполагат с така наречен компютърен прочит. Ако вашето дете е в 1. клас и се затруднява да разчете изискването на задачата, учебникът ще му го прочете самичък и това става, като се натисне един бутон “, изясняват от издателството.

Иновативният програмен продукт е дело на 16-годишния Радостин Чолаков, който се занимава с програмиране към този момент 6 година и към този момент има зад тила си голям брой оценки, извоювани надпревари и сполучливи планове. От издателството го провокирали да сътвори улеснението във време, когато отново се постанова отдалечено образование, онлайн часовете са съкратени за да не се стои дълго пред екрана и децата нямат задоволително време. Благодарение на основания от него програмен продукт новата функционалност е в помощ освен на първокласниците, само че и на учениците от 2., 3. и 4. клас, които четат по-бавно.

Озвучените страници на учебника са извънредно подобаващи и налични също за деца с повредено зрение.

Достъпът до платформата сега е заплатен. Закупилите абонамент до 18 ноември ще могат да я употребяват без възнаграждение в продължение на 30-дневен тестов интервал.

На Панаира на книгата във Франкфурт платформата е-просвета получи огромно интернационално самопризнание - тя завоюва специфичната премия на журитo в състезанието „ Най-добър образователен материал в Европа “ (BELMA) за 2021 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР