Ученик на 17 години и няколко негови “имитатори са установени

...
Ученик на 17 години и няколко негови “имитатори са установени
Коментари Харесай

Не им се ходи на училище. 17-годишен и негови имитатори са задържани за бомбените заплахи 


Ученик на 17 години и няколко негови “имитатори ” са открити и арестувани от полицията във връзка със стотиците бомбени закани против учебни заведения в цялата страна, изпратени с имейли през последните три дни. Това заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров пред бТВ в събота.

По думите му 17-годишният възпитаник е виновен за заканите, изпратени от сряда до петък, в това число. За сигналите за взривни устройства в учебни заведения в понеделник и вторник Министерство на вътрешните работи подозира офанзива от “страна отвън Европейския съюз ”. Тодоров обаче отхвърли да я назове.

В началото на седмицата служебният вътрешен министър Иван Демерджиев сподели, че съществена версия за бомбените закани е, че те са част от хакерска атака, идваща от Русия. Последва реакция на съветското посолство, след която Демерджиев отхвърли да е казвал, че подозира съветската страна в сходна интервенция.

Бомбените закани против десетки учебни заведения в цялата страна станаха факт в седмицата преди изключителните парламентарни избори в неделя, които по традиция се организират точно в учебни здания.

“Благодарение на положителното партньорство с непознати партньорски служби, надлежно, беше прекъсната тази опасност - със съответните дейности по отношение на източника на опасността, няма да встъпвам в детайлности ”, сподели Тодоров пред бТВ.

По думите му “от сряда насам - до вчерашния ден, заканите бяха, както се откри, осъществени от 17-годишен възпитаник от София, който във вчерашния ден беше открит и арестуван ”. На въпрос за какъв брой закани е виновен арестуваният, Тодоров сподели: “Огромен брой учебни заведения - всеки ден имаше към 100-150 имейла до учебни заведения. ”

“Освен този възпитаник, имаме и няколко други случая в страната и в София, в които и други такива почитатели и имитатори насочиха единични закани. Установени са, също става въпрос за малолетни ”, добави основният секретар на Министерство на вътрешните работи с уточнението, че “обяснението е, че не им се върви на учебно заведение ”.

Тодоров сподели още, че следствието се води за подаване на подправени сигнали за паника, за което Наказателният кодекс планува до 5 години затвор и санкция от 5000 до 15 000 лв..

Според неофициална информация на 17-годишното момче от София е признало, че на 29, 30 и 31 март, от персоналния си телефон, е основало 4 четири пощенски кутии в Гугъл, от които изпратил десетки имейли в цялата страна до учебни заведения и полицейски ръководство със закани за сложени бомби.

“В понеделник и вторник беше главно една пощенска кутия. В следствие към тази акция се включиха най-вероятно обособени запалянковци. На процедура за изпращането са употребявани общо сред 10 и 20 разнообразни и пощенски услуги. В следствие се включиха и доста други, които бяха с изменен текст. Някой от тези имейли бяха изпратени от малолетни или малолетни лица, на които просто не ми се върви на учебно заведение ”, сподели пред БНР началникът на отдел “Киберпрестъпност ” в ГДБОП Владимир Димитров.

Колегите му са иззели компютър и телефон, които са били употребявани за заканите. Материалите по случая са докладвани на Софийската районна прокуратура.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР