Учението „Шабла 2019“ ще се проведе от 10 до 14

...
Учението „Шабла 2019“ ще се проведе от 10 до 14
Коментари Харесай

Учебни стрелби край Шабла

Учението „ Шабла 2019 “ ще се организира от 10 до 14 юни 2019 година на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) „ Шабла “.

То включва: Тактическо обучение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна защита (ПВО) от Българската войска, взаимни пробни и бойни стрелби на авиационни формирования от Военновъздушни сили с интернационално присъединяване, пукотевица с ракетен комплекс 9К79 „ Точка “ и осъществяване на огневи задания с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски. Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на защитата, Българската войска и структурите, директно подчинени на министъра на защитата през 2019 година.

За времето от 08.00 часа на 10 юни до 19.00 часа на 14 юни 2019 година задейства краткотрайно рискови зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – сред нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км паралелно на бреговата линия.

Предислокацията и развръщането на персоналния състав и техниката на дивизионите от състава на Първа зенитно-ракетна база, избрани за присъединяване в „ Шабла-2019”, към този момент приключиха. Те заеха позиции на територията на Зенитния полигон на Военновъздушни сили – Шабла, откъдето ще се проведат бойните стрелби, взаимно с формирования за противовъздушна защита (ПВО) на Сухопътните войски и Военноморските сили на Република България и на въоръжените сили на Република Сърбия и Съединени американски щати.

В хода на учението са планувани стрелби с няколко вида зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни цели. От Зенитно-ракетната база вземат участие планове на ЗРК „ Нева”, “Куб” и С-300. Пускове от полигона ще правят още военнослужещи от 250-а бригада за Противовъздушна отбрана на Сърбия и от американската войска в Европа. За началник на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на Базата полковник Валери Ценов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР