Учението Отбранителен щит - 23“ постигна своите цели – сглобяване

...
Учението Отбранителен щит - 23“ постигна своите цели – сглобяване
Коментари Харесай

Министърът на отбраната даде висока оценка за българските военнослужещи на учението в Ново село

„ Учението „ Отбранителен щит - 23 “ реализира своите цели – сглобяване на многонационален батальон и работата му в интернационална среда “, това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов през днешния ден,по време на деня за проява на качества от участниците в учението. Министърът на защитата оцени представянето на българските военнослужещи като доста положително.

„ Трудно се работи в многонационална среда, само че за следващ път доказахме, че нашите военнослужещи са способни, макар разликите, които имаме в техниката (макар и морално остаряла) да работят с нашите сътрудници “, акцентира той.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов акцентира приноса на нашите военнослужещи и техните познания, предпочитание за присъединяване в тренировки и познаване на нужните тактики и процедури. „ Все по-критичен и неотложен обаче става въпросът с изоставането в техниката “, безапелационен бе той. Адмирал Ефтимов означи смисъла на направената капиталова план-програма и ролята на военната експертиза при определянето на нужните военни качества. „ Постарахме се да образуваме стратегия, която адресира развиването на Въоръжените сили до 2032 година във всичките домейни, приети в НАТО “, уточни началникът на защитата. Адмирал Ефтимов съобщи, че в случай че тя бъде одобрена, военнослужещите - без значение къде служат те, ще усетят уговорката на страната.

Той акцентира, че многонационалната бойна група на наша територия с рамкова страна Италия търпи развиване. Въоръжените ни сили се стремят да надградят добития опит, като ротират военните формирования, трениращи на полигон „ Ново село “.

Министър Димитър Стоянов акцентира, че взаимно с военното управление са направени действителни стъпки за превъоръжаването на армията. „ Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, чакаме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме контракт. По този метод най-малкото, което ще се реализира, е спомагателен тласък и предпочитание за служене в редовете на Сухопътни войски. Отливът от армията е огромен. Трябва да се мисли освен за техниката, а и за тласъци. Тези тласъци могат да дойдат единствено с приемането на нов бюджет “, акцентира министърът на защитата. Той изрази вяра Народното събрание да продължи да работи, разсъдъкът да надделее и да има постоянно държавно управление. „ Ако не бъде признат бюджетът, модернизационната стратегия в армията ще се стопира. Няма по какъв начин със средствата от бюджет 2022, да продължи работата по плановете за придобиване на 3D радарите, на бойната машина на пехотата и на 155-мм гаубици “, акцентира министър Стоянов.

Президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев също поздрави всички военнослужещи за отличните резултати. „ С всяко обучение те стават все по-добри - и като ефикасни тактики, техника и процедури, и като съгласуемост. Искам да благодаря на италианската страна, която пое отговорност да бъде рамкова страна на многонационалната бойна група, също и на нашите сътрудници от Съединени американски щати, които през днешния ден взеха интензивно присъединяване в това обучение “, сподели още президентът.

На деня за проява на качества участваха още заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирите на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

***

На Учебен полигон „ Ново село “ бяха демонстрирани част от постигнатите качества по водене на отбранителни и настъпателни бойни дейности от многонационалната бойна група на НАТО в България. При осъществяването на дилемите дейностите им бяха подкрепяни от авиация и артилерия. На неподвижен показ по-късно бяха изложени мостри техника, участваща в демонстрацията.

В учението вземат участие над 400 български военнослужещи, многонационалната бойна група, която включва механизиран батальон, интензивен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за нуклеарна, химическа и бактериологична отбрана от Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на Съединени американски щати, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили.

Тактическото обучение с бойни стрелби „ Отбранителен щит - 23 “ е част от многонационалното огромно обучение „ Defender Europe - 23 “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР