Ученичка от Шумен е приела за своя кауза опазването на

...
Ученичка от Шумен е приела за своя кауза опазването на
Коментари Харесай

Ученичка от Шумен е сред 10-те климатични герои на България

Ученичка от Шумен е приела за своя идея опазването на природата и по този начин става един от 10-те климатични герои на България.

Джоана Дахабре от Природоматематическата гимназия в Шумен провежда редица начинания, с цел да насочи вниманието на всички в тази посока.

Преди да стартира да се занимава с проблемите на опазването на околната среда и измененията в климата, Джоана признава, че не е предполагала какъв брой съществени са те и какъв брой смели би трябвало да бъдат решенията.

" Наистина е доста значимо да си дадем сметка, че проблемите с климата са необратими и ние би трябвало допустимо по най-бързия метод да желаеме да бъдем мобилизирани, окуражени, да предприемем стъпки към смяната. Затова е доста значимо децата в учебно заведение да бъдат осведомени с тези проблеми и да свикнат да поемат своята отговорност и своя дълг към планетата ", споделя тя.

Така стига до концепцията да провежда фотоконкурс, с цел да се убеди, че и други като нея са разтревожени от темповете, с които се трансформира климатът.

" Чрез тези фотоси те съумяват да покажат отрицателните последствия от антропогенната активност. Унищожаването на биоразнообразието, замърсяването на природата, все неща, с които сме привикнали като че ли. Всъщност, в действителност, когато забележим такава снимка, тя ни прави усещане и не си даваме сметка, че всичко това, което виждаме в картините, е в действителност към нас от самото начало ", изяснява Джоана.

Ученичката получава фотоси от цялата страна и се възхищава на уменията на младежите да извеждат знаците на нашата немарливост към света, който ни заобикаля и който одобряваме за даденост.

" На една фотография в действителност се вижда сметище и над него има птици и като че ли самите отпадъци се трансформират в едни птици, които летят към небето. Според мен демонстрира отрицателен нюанс на цялата обстановка. Тя провокира подобен отзив в хората, че би трябвало да подхващат дейности, не би трябвало да бъдат едни наблюдаващи. Мисля, че това е една от най-силните цели, които реализираме с този конкурс ", споделя Джоана.

Но има и фотографии, които вдъхват вяра.

" На напред във времето едно листо, откъм гърба се виждат здания и по този метод се демонстрира една прелестна естетика сред природата и постройките. Може би посланието, което аз виждам в тази картина е, че би трябвало да има една симбиоза сред природата и индивида, а не непрекъсната битка, която следим сега ", споделя ученичката.

Джоана е уверена, че всеки може да стане климатичен воин стига да има предпочитание да трансформира света към положително.

Репортер: Здравка Русева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР