"Ученически отдих и спорт" ЕАД отказва да е залог в ...

"Ученически отдих и спорт" ЕАД отказва да е залог в

Източени ли са 8 млн.лв.? УОС: Отказваме да сме залог в политически сблъсъци

"Ученически отдих и спорт " ЕАД отхвърля да е облог в политически конфликти и предизборни акции. Това оповестяват в своя позиция от УОС.

Днес на специфична конференция просветителният министър проф. Николай Денков упрекна сдружението в източени 8 млн. лева от бюджета на МОН за фиктивни почивки на възпитаници.

Според УОС министърът прави това в нарушаване на закона, съгласно който одитният отчет би трябвало да бъде възложен първо на управлението на сдружението за разискване с право на коментар, преди да се изнасят данните обществено. Това лишава управлението от опцията да реагира навреме и да създадат съответни възражения. Още по темата18 окт 2021 10:41199

Министър Денков евентуално е измамен, въпреки и неумишлено, защото част от цифрите изрично си противоречат. Ако той в действителност настоява, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това значи, че за последните 3 години сдружението не е работило въобще. Ако това е по този начин, къде е бил принципалът и за какво МОН не е реагирало тогава.

Само за месеците на ръководство на министър Денков и с неговия автограф УОС е получило 1 710 000 лева против предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което сдружението е одитирано. В случай, че инспекторите са имапи някакви подозрения за нарушавания, е трябвало да спрат тези пари.

От УОС пропимнят, че настоящето управление на сдружението е получило ръководството в извънредно тежко финансово положение със отговорности от 2.5 млн. лева, а сега сдружението няма настоящи отговорности.

В този смисъл офанзивата тъкмо в този миг оценяваме само и единствено като политическа борба сред съперници. В противоположен случай би било редно МОН да организира среща с управлението на УОС, да се запознае първо с проблемите, в това число и извънредно тежките последици от коронавирус рецесията. До този миг такава среща не е имало за срока на ръководство на министър Денков, разясняват от УОС.

В същото това време МОН пусна ваучери за по 100.00 лева за нощувка в частни хотели, при 18 лева опция за отмора в базите на УОС и нанесе на сдружението неприемлив удар посредством откровена нелоялна надпревара.

Такова деяние тълкуваме като съзнателно водене на сдружението към банкрут или прям непрофесионализъм.

Министър Денков показа, че ще назначи още двама души в управлението на УОС. Ако е правилно изказванието му, че то е в тежко финансово положение, належащо ли е да се дават още 100 000 лева за хонорари, вместо да се вложат в възобновяване на материалната база.

Обвиненията в документни измами са догатки на министъра и те би трябвало да бъдат доказвани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния отчет чакаме въпреки всичко той да ни бъде възложен и откакто се срещнем със наличието по същия метод обществено пред медиите ще го коментираме, декларират още от УОС.

Източник: dnes.bg