Учени засякоха над 56 езера, намиращи се под ледената шапка

...
Учени засякоха над 56 езера, намиращи се под ледената шапка
Коментари Харесай

Откриха 56 езера под ледената шапка на Гренландия

Учени засякоха над 56 езера, намиращи се под ледената шапка на остров Гренландия, заяви Би Би Си. Новото изобретение дава вяра на учените да научат повече за хидрологията (водната система-б.а.) под ледовете.

Подобни басейни могат да се образуват на километри дълбочина под леда. Една от аргументите за образуването им е налягането от повърхността и геотермичната топлота от ядрото на Земята. По думите на учените водата е като смазка, а в интервал на световно стопляне, тези езера демонстрират какъв брой бързо се топи леда и се слива със международния океан.
Топи се най-големият глетчер в Европа Промените въздействат и на природата към ледника
Според откривателите в случай че ледът от целия остров се разтопи, равнището на международния океан ще се повиши със 7 метра.

Големината на езерата не е впечатляваща – приблизително към 1,4 км. дължина, спрямо 11-те км. на подземните водни басейни на Антарктида. На юг се намира най-голямото такова езеро – Восток с дължина 250 км.

Множество езера на необитаемия континент са обект на изследвания. Учените мислят, че ниската температура на водата в най-старите и постоянни езера може да даде скъпа информация за антични организми. Химията на водата и обособените седименти също биха дали сведения за минали екологични условия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР