Учени за първи път уловиха звезда в процес на пълно

...
Учени за първи път уловиха звезда в процес на пълно
Коментари Харесай

Учени за първи път уловиха звезда в процес на поглъщане на планета

Учени за първи път уловиха звезда в развой на цялостно усвояване на планета, предадоха международните информационни организации.

Астрономи са следили по какъв начин газов колос с размерите на Юпитер или по-голям е обхванат от звездата си.

Тя е увеличавала размерите си в продължение на епохи и най-после е станала толкоз огромна, че е погълнала близка планета, предава Българска телеграфна агенция.

Мрачна визия за това какво ще се случи със Земята, когато Слънцето се трансформира в червен колос и изяде четирите вътрешни планети.

" Ако е някаква разтуха, това ще се случи след към пет милиарда години ", споделя съавторът на проучването Морган Маклауд от Центъра по астрофизика " Харвард-Смитсониън " в Съединени американски щати.

Това галактическо угощение се е случило преди 10 000 - 15 000 години покрай съзвездието Орел, когато звездата е била на към 10 милиарда години.

Преди също е имало признаци, че други звезди са поглъщали планети, само че съгласно проучването, оповестено в списание " Нейчър ", в този момент за първи път е следен самият развой.

Изследователят Кишалей Дъ от Масачузетския софтуерен институт вижда детонация от светлина през 2020 година, до момента в който преглежда фрагменти от небето, направени от обсерваторията " Паломар " на Калифорнийския софтуерен институт.

Необходими са спомагателни наблюдения и обработка на данните, с цел да се разплете загадката.

Като се има поради, че животът на звездата продължава милиарди години, самото усвояване е много бързо - случило се е на процедура с един размах, изяснява Манси Каслиуал от Калифорнийския софтуерен институт, който е взел участие в проучването.

Откритията са " доста правдоподобни ", е мнението на Карол Хасуел, астрофизик от английския " Оупън юнивърсити ", която обаче не е взела участие в проучването. През 2010 година тя управлява екип, който употребява телескопа " Хъбъл ", с цел да разпознава звездата WASP-12b в развой на изяждане на нейната планета.

" Това е друго усвояване. Тази звезда е погълнала цяла планета на един мирис ", споделя Хасуел в имейл до Асошиейтед прес. " За разлика от нея, WASP-12b и другите горещи юпитери, които сме изследвали преди, внимателно са похапвали ".

Т.нар. " горещи юпитери " са планетите газови-гиганти, които са отделени от своите звезди на доста дребни дистанции.

Сега, когато знаят какво да търсят, откривателите ще бъдат нащрек за още галактически поглъщания. Специалистите допускат, че хиляди планети към други звезди ще бъдат сполетени от сходна орис, даже и и нашата Слънчева система.

" Всичко, което виждаме към себе си, всичко, което сме построили, ще изчезне за момент ", споделя Кишалeй Дъ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР