Учени за първи път описват харема на жаба от тропическите

...
Учени за първи път описват харема на жаба от тропическите
Коментари Харесай

И жабите си правят хареми

Учени за първи път разказват харема на жаба от тропическите гори на Бразилия, демонстрирайки, че полигинията или възпроизводството на един мъжки образец с повече женски, е държание, което се практикува и от земноводни , съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Сайънс адвансис ".
Този метод на възпроизводство е най-разпространеният в животинския свят - следи се при рибите, влечугите, бозайниците, птиците и някои безгръбначни, изяснява зоологът Фабио де Са от университета " Кампинас ". Досега обаче процесът не е описван при земноводно.

" Щастливият фаворит " е жаба с кафяв или жълточервеникав цвят от типа Thoropa taophora. Научният екип е снимал екземпляри от типа тук-там, релативно небогати на прясна вода, където тези жаби се развъждат. Целта на откривателите е била да ревизират дали дефицитът на запас въздейства върху полигинията при земноводните.

Изображенията удостоверяват съществуването на " извънредна " връзка сред един мъжки образец и две женски, едната от които постоянно е преобладаваща.
Доминиращите женски се доближават до мъжкия и се нареждат под тях за възпроизводство. Втората женска участва пасивно на сцената.
Изследователският екип е следил по какъв начин мъжките жаби постоянно патрулират територия си и издават мощни звуци, с цел да плашат натрапници. В продължение на няколко седмици " мъжкарите " остават покрай яйцата и поповите лъжички, пазейки ги от хищници.

Поведението на женските, следено от откривателите, удостоверява, че всеки харем има йерархична конструкция. Учените означават, че когато женската от по-висок сан стартира да изяжда яйцата, мъжкият образец се чифтосва с нея, гарантирайки, че нейните гени ще бъдат пренесени от новите яйца.
Когато по-нископоставената женска стартира да гълтам яйцата, мъжкият се доближава до нея и за малко я " прегръща ", спирайки " канибалската " й демонстрация.
Направеният разбор на попови лъжички от разнообразни хареми е посочил, че гените на сред 56 и 97 % са от преобладаващите женски.

Учените позволяват, че това държание е еволюирало при типа Thoropa taophora frogs вследствие на съревнованието сред мъжките екземпляри за идеална размножителна среда и годни женски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР