Учени вярват, че може да има планета, способна да поддържа

...
Учени вярват, че може да има планета, способна да поддържа
Коментари Харесай

Откриха бяло джудже, на което може да има живот

Учени имат вяра, че може да има планета, способна да поддържа форми на живот, намираща се наоколо до умиращо Слънце. Ако бъде доказано, това ще е първият път, когато евентуално поддържаща живот планета е открита в орбита към такава звезда, наречена „ бяло джудже “.

Планетата е открита в „ обитаемата зона “ на звездата, където не е нито прекомерно студено, нито прекомерно горещо, с цел да съществува живот. Изследването е оповестено в месечните вести на Кралското астрономическо сдружение.

Професор Джей Фарихи от University College London, който управлява проучването, сподели, че наблюдението е изцяло ново за астрономите.

„ Това е първият път, когато нещо се вижда в обитаемата зона на бяло джудже. Ето за какво съществува опция живот в различен свят да обикаля към бялото джудже “, сподели той пред BBC.

Докато доста от огромните звезди се трансформират в черни дупки, когато умрат, по-малките като нашето лично Слънце се трансформират в бели джуджета – звезди, които са изразходвали цялото си нуклеарно гориво и са изгубили външните си пластове. Обикновено те са с размерите на планета и излъчват синкаво-бяла светлина, когато се образуват за първи път.

Въпросната планета, на която би могло да има живот и която се намира на 117 светлинни години от Земята, се счита, че е 60 пъти по-близо до звездата си, в сравнение с е нашата планета до Слънцето.

Изследователският екип няма директни доказателства за съществуването на планетата, само че придвижванията на 65 обекта с размерите на Луната, обикалящи към обитаемата зона на бялото джудже, допускат, че тя е там. Разстоянието сред обектите не се трансформира, което допуска, че те са под въздействието на гравитацията на планета, която се намира наоколо.

„ Това беше потрес за екипа. Движението беше толкоз злокобно точно, че не можете да измислите тези неща “, сподели проф. Фарихи.

Резултатите би трябвало да работят като тласък за астрономите да търсят интензивно директни доказателства за планети към белите джуджета. „ Обикновено в астрономията, в случай че намерим подобен обект, това значи, че е нещо постоянно срещано, просто не сме го видяли до момента “, изясни проф. Фарихи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР