Учени Вашингтонския университет създадоха въглеродно-отрицателен цимент(снимка: Washington State University) Учени създадоха

...
Учени Вашингтонския университет създадоха въглеродно-отрицателен цимент(снимка: Washington State University)
Учени създадоха
Коментари Харесай

Учени създадоха въглеродно-отрицателен цимент


Учени Вашингтонския университет сътвориха въглеродно-отрицателен цимент
(снимка: Washington State University)

Учени сътвориха нов тип цимент, който всмуква повече въглероден диоксид, в сравнение с се отделя при производството му . И това не е за сметка на якостта на бетона – тя е същата като на елементарния бетон.

Годишното произвеждане на цимент способства за към 8% от общия въглероден диоксид, отделян в атмосферата. Това са колосални размери, които доста учени по света се надяват да понижат посредством нови технологии за произвеждане. Използват се енергоспестяващи технологии, неповторими добавки и хитри софтуерни процеси, само че към момента няма огромен прогрес.

Емисиите на CO2 от производството на цимент се дължат основно на високи температури (енергийни разходи) и химични реакции. Теоретично преходът към възобновими енергийни източници може да увеличи екологичността на цимента и бетона, само че химичните реакции към момента остават преграда, която не е толкоз елементарно да се преодолее.

В предишното е имало доста опити за понижаване на въглеродния отпечатък от химичните реакции в производството на цимент. Варовикът е сменен с вулканични скали, добавени са титанов диоксид, сода за самун, строителни боклуци и даже глина. Освен това има концепция да се употребява картофено нишесте като основа за строителни материали.
още по темата
Сега учени от Вашингтонския университет създават нов тип цимент, който всмуква повече CO2, в сравнение с се отделя по време на производството му. Изследването е оповестено в списание Materials Letters. Учените употребяват като добавка особено обработен въглен от биологични боклуци.

И преди този момент дървеният въглен е бил добавян към смеси за произвеждане на цимент. Този път въгленът се обработва авансово с отпадни води, което води до няколко позитивни резултата. Първо, създаденият бетон е по-здрав. Второ, дървеният въглен, подготвен за производството на цимент, всмуква въглероден диоксид от околния въздух в количество до 23% от личното си тегло.

Експериментален цимент с въглен, третиран с 30% отпадъчни води, всмуква 13 грама повече CO2, в сравнение с е бил обособен по време на производството му – става известно, че е въглеродно-отрицателен. За съпоставяне, стандартният цимент отделя до 900 грама CO2 на кг по време на производството. Разликата е доста огромна, което дава обещание забавни вероятности за основаване на нов тип материал.

Измерването на якостните характерности на бетона след 28 дни от датата на произвеждане сподели, че якостта на напън е 27,6 MPa, което е почти същото като якостта на елементарния бетон. Сградите, направени от този материал, биха били толкоз здрави, колкото стандартния бетон, само че също по този начин ще могат да всмукват CO2 от атмосферата в продължение на десетилетия, освен по време на индустриалния развой.

Сега учените ще тестват устойчивостта на новия бетон на атмосферни въздействия и други въздействия, с цел да се уверят, че е подобаващ за създаване на безвредни здания и структури.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР