Американски учени постигнаха нетна печалба от енергия при реакция на термоядрен синтез за втори път

...
Учени в Съединените щати постигнаха нетна печалба от енергия при
Коментари Харесай

Учени в Съединените щати постигнаха нетна печалба от енергия при реакция на термоядрен синтез за втори път от декември в усилията си да намерят чист източник на енергия, според Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор.

Учените от базираната в Калифорния лаборатория повториха пробива в запалването чрез термоядрен синтез в експеримент в National Ignition Facility (NIF) на 30 юли, който произведе по-висок добив на енергия, отколкото през декември, каза в неделя говорител на Лорънс Ливърмор.

Окончателните резултати все още се анализират, добави говорителят.

Реакцията на ядрен синтез включва комбиниране на две атомни ядра, за да се образува едно по-тежко, при което се освобождава огромно количество енергия. Учените знаят от около век, че термоядреният синтез захранва слънцето и се стремят да развиват термоядрения синтез на Земята от десетилетия, докато търсят неограничен чист и безопасен източник на енергия, за да помогнат за ограничаване на изменението на климата.

Ако технологията около термоядрената реакция се усъвършенства допълнително, тя може да се използва за производство на енергия в промишлен мащаб.

Министерството на енергетиката на САЩ го нарече „голям научен пробив в процес на десетилетия, който ще проправи пътя за напредък в националната отбрана и бъдещето на чистата енергия“.

Учените фокусираха лазер върху мишена от гориво, за да слеят два леки атома в по-плътен, освобождавайки енергията.

Този експеримент постигна за кратко това, което е известно като запалване чрез синтез чрез генериране на 3,15 мегаджаула енергия, след като лазерът достави 2,05 мегаджаула към целта, каза Министерството на енергетиката.

С други думи, той произвежда повече енергия от термоядрения синтез, отколкото лазерната енергия, използвана за задвижването му, каза отделът.

Ядрени учени извън лабораторията казаха, че постижението ще бъде важна стъпка, но трябва да се направи още много наука, преди синтезът да стане търговски жизнеспособен.

„Вълнувам се. И наистина смятам, че синтезът ще изиграе голяма роля в нашето енергийно бъдеще“, каза Трой Картър, професор по физика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, пред Ройтерс.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР