Учени в Китай предупреждават, че са открили нов вирус, който

...
Учени в Китай предупреждават, че са открили нов вирус, който
Коментари Харесай

Нов вирус, който може да се превърне в пандемия, откриха в Китай

Учени в Китай предизвестяват, че са разкрили нов вирус, който е сходен на свинския грип от 2009 година, осведоми BBC.
Вирусът може да се предава на хора, като за главния му притежател са считани домашните свине, прецизира БГНЕС.
Изследователите са обезпокоени, че вирусът може да мутира, да стане леснопредаваем от човек на човек и да докара до нова зараза.
Към днешна дата вирусът не съставлява проблем, само че съгласно учените " носи всички признаци " на бързото адаптиране към хора и има потребност от деликатно наблюдаване.
Последната пандемия, с която се сблъска човечеството преди сегашната вълна от ковид, беше свинския грип през 2009 година, който стартира от Мексико. Тя не се оказа толкоз смъртоносна, колкото се притесняваха специалистите. Оказа се, че възрастните хора имат избрани равнища на имунитет, което евентуално значи, че е имало сходни талази на заболяването и в предишното. Този вирус, който носи названието A/H1N1pdm09 беше включен в годишните противогрипни ваксини и се счита, че хората към този момент са предпазени от него.
Новият вирус, който са разкрили китайските учени, наподобява на свинския грип, само че има някои разлики. Изследователите са го нарекли G4 EA H1N1 и споделят, че може да се захваща и мултиплицира в клетките, които покриват дихателните пътища на индивида.
Вирусът бил открит у служащи в кланици в Китай. Сегашните противогрипни ваксини не защищават от него, само че специалистите споделят, че в препаратите може да се направи смяна и да оферират отбрана против G4 EA H1N1.
Професор Кин-Чо Чанг, който работи в Университета на Нотингам, разяснява за BBC: " В момента вниманието ни е фокусирано върху ковид, както и би трябвало да бъде. Но не би трябвало да изпускаме от взор и други евентуално рискови вируси. "
Още: " Хем втори връх по случаи на ковид за ден в България, хем по-ниска заразяемост "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР