Учени в Барселона се опитват да излъжат природата с изкуствена

...
Учени в Барселона се опитват да излъжат природата с изкуствена
Коментари Харесай

Учените са близо: Изкуствена матка спасява недоносени бебета

Учени в Барселона се пробват " да излъжат " природата с изкуствена матка за рисково недоносени бебета, заяви Ройтерс.

Тестовете с животни са посочили опазване на фетуса жив в продължение на 12 дни.

Прототипът на изкуствена плацента основава защитна среда, а полупрозрачният резервоар от биосъвместими материали дава опция на белите дробове, червата и мозъка да продължат да се развиват.

Системата с циркулираща амниотична течност държи фетуса по едно и също време изолиран от външни въздействия и наличен за ехографски проучвания и наблюдаване.

Бебетата, родени след 6-ия месец от бременността или по-рано, се водят рисково недоносени и с висок риск от гибел и увреждания. Данните на Световната здрава организация демонстрират, че към 900 000 рисково недоносени деца по целия свят са умряли през 2019 година

" Опитваме се да разработим система, която разрешава да запазим фетуса отвън майката, само че във фетални условия - той би трябвало да продължи да диша през пъпната шнур, да се храни през нея, да живее измежду течност и непрекъсната температура ", сподели ръководителят на плана Едуард Гратакос пред Ройтерс. Гратакос управлява екип от 35 експерти по пренатална медицина.

Проектът в Барселона не е единственият сходен. Учени от детската болница във Филаделфия, Съединени американски щати, са съумели да запазят скотски фетус жив в продължение на 28 дни, написа Българска телеграфна агенция.

Кели Уорнър, педиатър от университета " Колумбия ", сподели, че позитивните резултати на испанските учени би трябвало да бъдат тествани, с цел да се потвърдят сигурността и неналичието на странични резултати. " Вълнуващо е, само че изкуствената плацента не може да размени естествената. Така че, макар научния прогрес, ние към момента би трябвало да поставяме всички старания за поддръжка на майчиното здраве и намаляване на факторите, които водят до прибързано раждане. "
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР