Учени установиха, че когато се напрягаме да слушаме, движенията на

...
Учени установиха, че когато се напрягаме да слушаме, движенията на
Коментари Харесай

Проучване показва, чe движенията на очите намаляват, когато се напрягаме да слушаме

Учени откриха, че когато се напрягаме да слушаме, придвижванията на очите ни понижават, заяви електронното издание Medical Xpress.

След избрана възраст почти 40% от хората изпитват някаква степен на загуба на слуха. Въпреки че свързаната с възрастта загуба на слуха е най-разпространена при възрастни над 65 години, тя може да стартира да се демонстрира доста по-рано - когато хората са на 40 или 50 години.

Въпреки необятното им потребление, съществуващите диагностични техники от време на време не са в положение да открият по-ранни признаци на загуба на слуха, като да вземем за пример загубата на способността да се чува тирада в шумна среда. Поради това някои откриватели се пробват да разработят надеждни техники за разкриване на по-фини форми на загуба на слуха, с цел да може да се реагира на тях на ранен стадий, преди провалите да са станали непоправими, написа Българска телеграфна агенция. За тази цел двама невролози от Изследователския институт " Ротман " в Канада изследваха връзката сред слушането с изпитание и придвижванията на очите. Ерик Кюи и Бьорн Херман са открили, че когато младежи се напрягат, с цел да чуят тирада, те движат очите си по-рядко. Резултатите им са оповестени в профилираното издание The Journal of Neuroscience.

" Обикновено диагностицираме загубата на слуха благодарение на аудиометрия, която включва слушане на чисти тонове при разнообразни равнища на звука, с цел да се дефинира равнището на звука, при което човек може да чуе единствено един звук, преди да е прекомерно спокоен - назоваваме тази точка предел на чуване ", сподели Бьорн Херман, съавтор на публикацията, пред  „ МедикълЕкспрес ”.

" Ако прагът на чуваемост е прекомерно висок, което значи, че равнището на даден звук би трябвало да е относително интензивно, с цел да бъде чут тонът, вероятно бихме предписали слухови апарати. Свързаната с възрастта загуба на слуха обаче се развива последователно с течение на времето, като постоянно стартира, когато хората са на 40 или 50 години. "

На тази възраст доста хора стартират да изпитват усложнения при разбирането на речта в шумна среда, като да вземем за пример  пълни заведения за хранене, молове и други публични места. Тези слухови усложнения постоянно са прародители на по-значителна загуба на слуха, която настава по-късно в живота.

" Праговете на аудиометрията не са доста показателни за такива провокации при възприемането на тирада в звук в ранните стадии на загуба на слуха ", изясни Херман. " В резултат на това нормално диагностицираме загубата на слуха   десетилетие или две след появяването на първите признаци на компликации при възприемането на речта. "

За да се разпознават по-рано проблемите със слуха, откривателите се пробват да разработят спомагателни диагностични принадлежности, които по-добре улавят фините аспекти на слуха на пациента. Те включват физиологични признаци, които демонстрират, че човек поставя по-големи старания, до момента в който се пробва да разграничи речта в шумна среда, защото това може да значи, че той изпитва ранна загуба на слуха. Ако бъдат сполучливо разпознати, тези измерими физиологични признаци биха могли да оказват помощ на лекарите да оценят по-добре загубата на слуха, както при нови пациенти, по този начин и по-късно при пациенти, които са минали лекуване за загуба на слуха.

Авторите на проучването регистрират, че деликатното слушане може да не е постоянно обвързвано със загуба на слуха. Например хората могат да поставят повече старания, до момента в който слушат тирада на език, който не владеят свободно, или до момента в който обработват синтактично комплицирани или двусмислени фрази. Затова последващите им изследвания ще се насочат към механизмите, свързани с понижените придвижвания на очите.

Изследването е оповестено в The Journal of Neuroscience.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР