Учени успяха да свържат мозъците на два плъха и установиха,

...
Учени успяха да свържат мозъците на два плъха и установиха,
Коментари Харесай

Свързаха мозъците на два плъха

Учени съумяха да свържат мозъците на два плъха и откриха, че сигнали от единия мозък оказват помощ на втория плъх да реши проблем, който другояче би бил неразгадаем, оповестява Wired.

Плъховете били сложени в независими кафези - единствената връзка сред тях били електродите, вградени в мозъците им. Трансферът на информация от мозък в мозък работил даже когато двете животинки били разграничени на хиляди километри, едната в лаборатория в Северна Каролина, а другата в Бразилия.

" На процедура създадохме изчислителен център от два мозъка ", споделя неврологът Мигел Николеис от университета Дюк, който е началник на проучването. Той и екипът му вградили дребни електроди в две от областите на мозъците - едната, която дава отговор за планирането на придвижванията и друга, която е обвързвана с чувството за допиране.

За задачите на опита учените упражнявали първия плъх да подава носа си през избрани процепи от клетката, които се различавали по ширината си. Екипът променял ширината на инцидентен принцип и плъхът трябвало да се научи да допира едно от две места според от ширината - място отдясно на отвора, когато е необятен и отляво, когато е стеснен. При вярно отгатване животинката била награждавана с храна. След продължителни наблюдения учените открили, че сигналите от мозъка на единия плъх оказват помощ на другия да открие вярното място, където да си пъхне носа даже в случай, че той не разполагал с никаква друга информация за това.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР