Учени успяха да произведат безхмелна бира с чудесен вкус на

...
Учени успяха да произведат безхмелна бира с чудесен вкус на
Коментари Харесай

Създадоха безхмелна бира с вкус на хмел

Учени съумяха да произведат безхмелна бира с превъзходен усет на хмел, употребявайки генни технологии, съобщи Франс прес.

За създаването е обявено в научното списание "Нейчър комюникейшънс ".

През последните години пивоварите изпитват все по-остра потребност от хмел, изяснява съавторът на проучването Чарлз Денби от университета Бъркли в Калифорния. За да бъде отгледана тази просвета за пивоварната индустрия, тя се нуждае от огромни количества вода и торове. Етеричните масла, съдържащи се в цветовете на хмела, дават типичния усет на пенливата течност.

Калифорнийските учени са съумели да синтезират усета на две от съставките на упоменатите етерични масла. Те са присъединили ДНК на мента и на босилек в бирената квас. Споменатите две молекули, разпознати от калифорнийския екип, участват и в други растения. Освен в ментата и босилека, те се съдържат в маслините и ягодите, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Генномодифицираното сходство на хмел е било тествано от професионални дегустатори при създадената с него бира. Молекулите били включени в маята и усетът на хмел е бил даже по-силно изразен спрямо обичайна бира.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР