Учени твърдят, че са открили най-старите обувки в Европа -

...
Учени твърдят, че са открили най-старите обувки в Европа -
Коментари Харесай

Откриха най-старите обувки в Европа на 6000 години

Учени настояват, че са разкрили най-старите обувки в Европа - сандали, изтъкани от трева, за които се счита, че са на към 6000 години, заяви Би Би Си.
Те са открити измежду купчина антични предмети в пещера на прилепи в Испания, разграбена от миньори през XIX в., само че са оценени в ново изследване.
Ниската мокрота и хладният въздух в пещерата са ги запазили в извънредно положително положение. Изследователите са анализирали също по този начин кошници и набор от принадлежности.
Предметите " са най-старият и най-добре непокътнат набор от материали от растителни нишки в Южна Европа, прочут до момента ", споделя съавторът на проучването Мария Хереро Отал.
" Документираното софтуерно многообразие и обработката на суровините акцентира уменията на праисторическата общественост ", добави тя.
Използваните нови техники за датиране демонстрират, че сбирката от 76 предмета, открити в пещерата, е с към 2000 години по-стара, в сравнение с се смяташе до момента. Някои от предметите в комплекта датират отпреди 9000 години.
Според откривателите в структурата на оценените сандали са употребявани разнообразни типове трева, само че те са включвали и други материали като кожа и вар.
Те датират от неолита, което ги прави по-стари от 5500-годишните кожени обувки, открити през 2008 година в пещера в Армения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР