Учени твърдят, че растение с името енсет, което се консумира

...
Учени твърдят, че растение с името енсет, което се консумира
Коментари Харесай

Растение, наричано фалшив банан, може да се окаже новата суперхрана

Учени настояват, че растение с името енсет, което се употребява всеобщо в Етиопия, може да бъде нова суперхрана и да избавя животи в изискванията на изменящия се климат.

Наподобяващото банан растение има капацитета да изхранва над 100 милиона души в изискванията на затоплящ се свят, сочи ново изследване.

Растението е съвсем незнайно отвън Етиопия, където се употребява за изработката на каша и самун.

Изследвания допускат, че наричаното „ подправен банан “ растение може да се отглежда доста по-мащабно в Африка.

" Това е растение, което може да играе в действителност значима роля във връзка с справяне с казуса продоволствената сигурност и устойчивото развиване, " споделя пред BBC лекар Уендауек Абебе от университета Хауаса в Ауаса, Етиопия.

Енсет е непосредствен родственик на банана, само че се употребява единствено в една част от Етиопия.

Наподобяващият банан плод от растението е неспособен за консумация, само че съдържащите скорбяла стебла и корени могат да минават развой на ферментация и да бъдат употребявани за изработката на каша и самун.

Енсет е главен хранителен артикул в Етиопия, където към 20 милиона души разчитат на него за храна, само че растението не се отглежда на друго място, въпреки че диви негови родственици, които не са считани за годни за консумация, порастват чак в Южна Африка, което допуска, че то може да вирее и на доста по-обширна територия.

Използвайки селскостопански изследвания и изкуствени модели, учените са планували обсега на териториите, на които може да се отглежда енсет в идващите четири десетилетия. Според тях растението може да изхранва над 100 милиона души и да усъвършенства продоволствената сигурност в Етиопия и други африкански страни, включително Кения, Уганда и Руанда.

" Това растение има някои в действителност необикновени характерности, които го вършат безусловно неповторимо, " споделя Джеймс Борел от Кралската ботаническа градина в Кю. " Садите го когато и да е, берете го когато и да е и е целогодишно. По тази причина го назовават дървото против глада. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР