Учени сканираха с компютърен томограф мумията на египетския фараон Аменхотеп

...
Учени сканираха с компютърен томограф мумията на египетския фараон Аменхотеп
Коментари Харесай

Сканираха мумията на Аменхотеп I с томограф – разбулени са тайни, други остават неразкрити

Учени сканираха с компютърен томограф мумията на египетския фараон Аменхотеп I - по този начин те за първи път видяха тялото от вътрешната страна, заяви Би Би Си.

Мумията на Аменхотеп I, управлявал от 1525 по 1504 година преди Христа, е открита в Деир ал Бахри преди 140 години. Досега археолозите не са я изучавали от вътрешната страна, с цел да не повредят маската и детайлите на савана, с който е обхваната.

Благодарение на компютърното сканиране откривателите са научили, че фараонът е умрял на 35-годишна възраст.

" Бил е висок към 169 см, обрязан, имал е хубави зъби . Върху тялото му открихме 30 амулета и неповторим златен пояс със златни мъниста. Изглежда физически Аменхотеп I е приличал на своя татко: имал е остра брадичка, дребен стеснен нос, къдрави коси и леко издадени горни зъби. " - споделя пред организация PA Media лекар Сахар Салим - професор по радиология в университета в Кайро. Тя е и водещ създател в проучването, оповестено в сп. " Frontiers in Medicinе ".

Доктор Салим добавя, че при компютърната томография не са открити рани или провокирани от заболявания увреждания на тялото, които да разрешат на учените да посочат повода за гибелта на фараона.

Те са открили, че Аменхотеп I, който е вторият държател от 18-ата династия, е първият фараон, заровен със скръстени на гърдите ръце . Още по-необичайно е това, че мозъкът му не е бил отхвърлен от черепа при мумифицирането.

Сканирането е посочило голям брой посмъртни контузии , най-вероятно породени от крадци, търсещи благосъстояния в гробниците.
 Откриха
Откриха " изгубения златен град " на Древен Египет

Градът е на 3000 година, датира от ръководството на Аменхотеп III

Според откривателите, мумията му е била поправена " с обич " от жреците на 21-ата династия, управлявала към 4 епохи след гибелта на Аменхотеп I.

Мумията на фараона е била препогребвана два пъти от жреците на 21-ата династия. Учените са открили, че при възобновяване й свещенослужителите са прикрепили откъснатата глава и шия към тялото с ленена лента, напоена със смола. Освен това са прикрили с превръзка недостатък на коремната стена и са сложили под нея два амулета, а откъснатата лява ръка са привързали към тялото.

Според лекар Салим, скъпоценностите и амулетите, открити върху тялото му при сканирането, опровергават теорията, че жреците може да са ги вземала, с цел да бъдат употребявани от фараоните-наследници.

Мумията на Аменхотепа I е била препогребана от жреците в Деир ал Бахри - комплекс от гробници и храмове покрай Луксор. Така те са се надявали да я опазят от похищения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР