Учени създадоха роботизиран плъх за търсене на оцелели при бедствия,

...
Учени създадоха роботизиран плъх за търсене на оцелели при бедствия,
Коментари Харесай

Роботизиран плъх ще издирва оцелели при бедствия

Учени сътвориха роботизиран плъх за търсене на оживели при бедствия, оповестява уеб сайтът „ Ню атлас “.

Изборът им се стопира навръх уменията на тези животни, тъй като те са извънредно умели в провирането през тесни отвори и прекосяването на неравномерен терен.

Миниатюрният плъх-робот, наименуван SQuRo (Small-sized Quadruped Robotic rat), е създаден от китайски учени от Пекинския софтуерен институт от екип под управлението на професор Цин Ши и може да се употребява в избавителни акции, да вземем за пример за търсене на оживели под отломки в бедствени региони.

За модел на роботизираното животно е послужил сивият (норвежки) плъх (Rattus norvegicus). Роботът имитира придвижванията и държанието на същински гризачи.

При проектирането му инженерите са се пробвали да възпроизведат придвижванията и структурата на тялото на плъх, като копират пропорциите на крайниците му и степента на независимост на пъргавина на ставите му.

Движенията на роботизирания плъх се ръководят от компютър. Той може да прикляка, да тича, да пълзи, да се обръща и да става след рухване. По време на тестванията плъхът-робот е пропълзял по кулоар с дължина 9 сантиметра, преодолял е преграда с височина 3 сантиметра и се е изкачил по 15-градусов скат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР