Учени създадоха от стволови клетки на мишки, без да прилагат

...
Учени създадоха от стволови клетки на мишки, без да прилагат
Коментари Харесай

Нова тайна за процеса на развитие на ембрионите е на път да бъде разкрита

Учени сътвориха от стволови кафези на мишки, без да ползват оплождане, ембрионални структури, които са доста близки до начален етап от развиването на ембриона, съобщи БГНЕС.
Специалистите, които създадоха за пръв път в ин витро лаборатория тези структури, наподобяващи на естествени ембриони в начален етап на развиване, се надяват по този метод да схванат повече за това по какъв начин се образува плацентата и по какъв начин ембрионът се вгради в лигавицата на матката.
Когато клетъчните сфери, получени от два типа стволови кафези на мишки, бъдат импортирани в матката, стартират процеси, напомнящи на тези, при имплантирането на ембриона на маточната стена. Тези ембрионални структури обаче не могат да продължат развиването си до зрели ембриони. Те обаче дават на учените модел за проучване на ембрионалното развиване, което в началния си етап е едва проучено.
Няколко дни след оплождането, яйцеклетката на бозайниците се развива обикновено в бластоцит, който дава отговор на ембриона в началния етап на развиване. Той съставлява сферична конструкция, която е формирана от един пласт външни кафези /бъдещата плацента/, обгръщащ празнина, запълнена с течност, която съдържа ембрионални кафези.
Учените, които са създатели на това проучване, оповестено в списание Nature, нарекоха ембрионалните структури, получени от стволовите кафези, бластоиди. Тяхното държание е сходно на естествен ембрион на няколко дни.
За пръв път учените съумяха да хвърлят светлина на молекулярните механизми на имплантиране в стената на матката и тези резултати могат да оказват помощ да се схванат по-добре някои аспекти на безплодието и са се подобрят резултатите при асистираните репродуктивни способи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР