Учени създадоха хибриден микроробот, който е широк само 10 микрометра

...
Учени създадоха хибриден микроробот, който е широк само 10 микрометра
Коментари Харесай

Този малък робот може да изследва кръвта ви и да направи подробен клетъчен анализ

Учени сътвориха хибриден микроробот, който е необятен единствено 10 микрометра – тъкмо толкоз огромна е една човешка клетка.

Учени от Университета в Тел Авив, Израел, сътвориха дребен робот, с цел да ускорят проучването на биологичните кафези. Този микроробот е въодушевен от други „ плувци “ в човешкото тяло – бактерии, сперматозоиди и други. Той може елементарно да се движи вътре в тялото и да прави обстоен разбор.

„ Разработването на способността на микроробота да се движи самостоятелно бе въодушевено от други биологични „ микроплувци “. Това е новаторска област на проучване, която се развива бързо, с огромно многообразие от приложения в области като медицина и екология, както и потребен проучвателен инструмент “, споделя професор Гилад Йосифон в изказване.

Какво може да прави този дребен робот?

Микророботите са формирани от дребни синтетични частици. Те могат да извършват задания самостоятелно или под наблюдението на оператор. За ръководство на навигацията могат да се употребяват електрически и магнитни механизми, споделя се още в прессъобщението.

Имайки поради тази неповторима дарба, роботът може да елементарно да извършва необятен набор от задания като да вземем за пример навигиране през клетъчна проба, разграничение на типовете кафези и установяване дали клетката е здрава или повредена.

Освен това, микророботът е програмиран да транспортира характерна клетка за спомагателен генетичен разбор или друго проучване. Той може да „ направи трансфекция на лекарство и/или ген в уловената клетка “ – това може да бъде доста потребно при основаването на стратегии за лекуване на разнообразни болести като рак.

Екипът показва опциите на робота, като сполучливо взе единична кръвна проба и улови ракови кафези и бактерии. Малкият робот съумя да направи разликата сред смъртоносни и повредени кафези. В изказването се акцентира, че той може да бъде извънредно потребен при обработването на лекарства срещу рак.

Благодарение на този прогрес учените елементарно могат да правят разбор на клетките – това беше спънка в здравната просвета. Освен това, нововъведението може да се употребява за здравна диагностика, превозване на медикаменти и скрининг, както и хирургични процедури.

„ Също по този начин, микророботът има усъвършенствана дарба да разпознава и улавя една клетка, без нужда от маркиране, за локално тестване или добиване и превозване до външен инструмент. Това проучване е осъществено върху биологични проби в лаборатория за ин-витро разбори, само че желанието ни е в бъдеше да се разработят микророботи, които ще работят и вътре в тялото – като ефикасни носители на медикаменти, които да се придвижат тъкмо до задачата “, коментира професор Йосифон.

В момента екипът употребява робота за ин-витро разбор с вярата, че скоро устройството ще бъде употребявано за разнообразни медицински проучвания.

Подробностите за този дребен робот са оповестени в Advanced Science.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР