Учени са установили кратера, от който най-старият известен марсиански метеорит

...
Учени са установили кратера, от който най-старият известен марсиански метеорит
Коментари Харесай

Учени откриха кратера, от който произлиза най-старият марсиански метеорит

Учени са открили кратера, от който най-старият прочут марсиански астероид в началото е тръгнал към Земята, съобщи Франс прес. 
Това изобретение може да даде информация по какъв начин се е образувала нашата планета.

Метеоритът NWA 7034 , наименуван " Черната хубавица " , очарова геолозите, когато бе открит в пустинята Сахара през 2011 година
Той се побира в ръка, тежи малко над 300 грама и съдържа композиция от материали, в това число циркон, датиращи отпреди близо 4,5 милиарда години.

" Това го прави една от най-старите скали, изучавани в историята на геологията ", споделя пред Франс прес Силван Буле, планетарен академик от френския университет Париж-Сакле.

Пътуването на астероида датира от ранното възникване на Слънчевата система, " към 80 милиона години, откакто планетите са почнали да се образуват ", изяснява Буле, който е съавтор на новото проучване.
Тектоничните плочи от дълго време са покрили античната земна кора, което значи, че " ние сме изгубили тази примитивна история на нашата планета ", добавя той.

" Черната хубавица " обаче може да се окаже " отворена книга за първите мигове на една планета ", твърди експертът.
За да се отвори тази книга, проучвателен екип от австралийския университет Къртин се е заел да открие първичния дом на астероида от Марс.
Учените знаят, че е евентуално метеорит, блъснал се в Червената планета, да е изпратил " Черната хубавица " на полет в Космоса.

— Motherboard (@motherboard)

Ударът е " бил задоволително мощен, с цел да изхвърли камъните с доста висока скорост - повече от пет километра в секунда - с цел да избяга от марсианската гравитация ", споделя Антъни Легейн от университета Къртин, който е водещ създател на проучването, оповестено в " Нейчър комюникейшънс ".
Такъв кратер би трябвало да е солиден - най-малко три километра в диаметър.

По повърхността на Марс обаче има към 80 000 кратера, които са с тази величина.
Чрез премерване на излагането на марсианския астероид на галактически лъчи, учените схващат, че той е напуснал първия си дом преди към пет милиона години.

" Затова търсихме кратер, който да е доста млад и огромен ", изяснява Легейн.
Освен това неговият състав демонстрира, че ненадейно се е нагрял преди към 1,5 милиона години - евентуално от удар на втори метеорит.

Екипът основава логаритъм и употребява суперкомпютър, с цел да прегледа изображения на 90 милиона кратера, направени от спътник на НАСА. Така търсенето се стеснява до 19.

Специалистите откриват, че " Черната хубавица " е изровена от първия си дом от метеорит , блъснал го преди към 1,5 милиарда години, образувайки 40-километров кратер.

След няколко милиона години различен метеорит се е блъснал в близост, като е образувал 10-километровия кратер Карата и е изстрелял астероида към Земята.
Районът в южното полукълбо на Марс е богат на детайлите калий и торий, тъкмо като и " Черната хубавица ".

Това е единственият марсиански астероид, който е мощно магнетизиран. " Регионът, в който е Карата, е най-магнетизираният на Марс ", сподели Легейн.
Районът, прочут като Тера Кимерия - Сиренум, е " светиня от ранните процеси в кората на Марс и затова район от огромен интерес при бъдещи задачи ", се споделя в изследването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР