Учени са успели да открият присъствието на бактерията Xylella fastidiosa,

...
Учени са успели да открият присъствието на бактерията Xylella fastidiosa,
Коментари Харесай

Следят с дронове развитието на бактерия, убиваща маслиновите дръвчета

Учени са съумели да открият наличието на бактерията Xylella fastidiosa, известна като " килърка на маслинови дръвчета ", преди появяването на признаците на болестта, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Изследването ни демонстрира, че фрагментите с хиперспектрални и термични камери разрешават да се открие болестта преди появяването на признаците му - съобщи Пабло Сарко-Техада от Съвместния проучвателен център на Европейската общественост в Испра, Северна Италия. - Минават сред 8 и 14 месеца сред заразяването и появяването на признаците. През този интервал заболяването може да се популяризира по други дръвчета. "

Бактерията се предава от инсекти от семейство цикади и до момента е била открита в 4 европейски страни - Италия, Франция, Испания и Германия. В южните италиански провинции Лече, Таранто и Бриндизи е унищожила маслинови дръвчета, като провокира изсъхването им, в Испания е била публикувана по бадемови, маслинови дървета и други растителни типове на островите Майорка, Ибиса и Менорка и в региона на Аликанте. Във Франция е била открита в района Прованс-Алпи-Лазурен бряг и на остров Корсика. Бактерията може евентуално да засегне 359 растителни типа. Лек против болестта няма.

Обработвайки данни, събрани с конфигурирани върху дронове камери, учените могат да класифицират всяко маслиново дръвче като крепко или болно.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Plants.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР