Учени са разработили лекарство, което е насочено към протеин, необходим

...
Учени са разработили лекарство, което е насочено към протеин, необходим
Коментари Харесай

Ново лекарство селективно унищожава раковите клетки

Учени са създали лекарство, което е ориентирано към протеин, нужен на раковите кафези, с цел да порастват и оцеляват. То убива раковите кафези, без да поврежда здравите кафези. Ефективността на лекарството е потвърдена в предклинични изследвания, а в този момент лекарството към този момент минава през клинични изпитвания върху хора, което е нещо ново в тази област.

Протеиновият нуклеарен антиген на пролифериращата клетка (PCNA) се намира във всички кафези, съдържащи ядро, и е нужен за репликацията на ДНК – процесът, при който ДНК се копира по време на клетъчното разделяне. Той е от значително значение и за растежа и оцеляването на раковите кафези. Изследователи от болница „ Сити ъф Хоуп “ (City of Hope) в Съединени американски щати са създали лекарството AOH1996, което инхибира свързаната с рака форма на PCNA. Лекарството демонстрира обещаващи резултати в предклиничните изследвания.

„ PCNA е като огромен въздушен терминал с голям брой изходи за самолети. PCNA придобива неповторими черти в раковите кафези и това ни разреши да разработим лекарство, което е ориентирано единствено към формата на PCNA в раковите кафези. Нашето лекарство, което убива рака, е като вихрушка, която затваря основен летищен терминал, спирайки всички полети във вътрешността и на открито единствено за самолетите, пренасящи ракови кафези “, изяснява Линда Малкас, един от съавторите на проучването.

В предклиничните изследвания AOH1996 демонстрира висока успеваемост при лекуването на кафези, получени от рак на гърдата, простатата, мозъка, яйчниците, шийката на матката, кожата и белия дроб. Освен това то не е токсично за здрави кафези. Изследователите са тествали лекарството върху над 70 ракови клетъчни линии и няколко контролни кафези и са открили, че AOH1996 селективно убива раковите кафези, като нарушава естествения репродуктивен цикъл на клетката.

Лекарството AOH1996 е ориентирано към споровете сред процесите на транскрипция и репликация в клетките. Когато тези процеси се сблъскат един с различен, това води до неустойчивост на генома, присъща за раковите кафези. AOH1996 не разрешава на клетките с повредена ДНК да се разделят, което води до гибел на раковите кафези, само че разрешава на здравите кафези да продължат да се разделят.

Лонг Гу, водещ създател на проучването, съобщи, че никой до момента не се е насочвал към PCNA като лечебна цел заради хипотетичната ѝ „ недостижимост “ за лекарствено деяние. Въпреки това City of Hope съумя да създаде лекарство за този комплициран протеин. Изследователите също по този начин откриха, че PCNA е една от евентуалните аргументи за увеличение на грешките при репликация на нуклеиновите киселини в раковите кафези. AOH1996 прави раковите кафези по-чувствителни към лекувания на рак, които предизвикват увреждане на ДНК или хромозомите. По този метод той може да бъде потребен инструмент в комбинираната терапия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР