Учени са открили това, което според тях може да е

...
Учени са открили това, което според тях може да е
Коментари Харесай

Намериха „измамна“ планета с размера на Земята

Учени са разкрили това, което съгласно тях може да е най-малката свободно плаваща планета, откривана в миналото. Планетата е открита от откриватели от Варшавския университет в средата на Млечния път и се счита, че е и размери сред тези на Земята и Марс.

Свободно плаващите или планети „ измамници “, не обикалят към звезда и са известни с това, че са сложни за разкриване.

Изследователите са употребявали техника, наречена „ микролинзинг “, която разрешава на учените да намерят планети, които другояче не биха могли да следят.

„ Измамните планети не обикалят към звезда, те са гравитационно необвързани с нито една звезда хазаин. Те не излъчват никаква забележима радиация, тъй че не могат да бъдат открити благодарение на обичайни астрофизични техники “, изяснява в Twitter Пшемек Мроз, един от съавторите на проучването.

„ Обектът е един от най-хубавите претенденти за „ лъжлива “ планета със земна маса, открита досега. Може да е бил планетарен ембрион, който е бил изхвърлен от родителската си планетарна система, “ споделя Мроз.

Scientific American отбелязва, че учените към момента би трябвало да потвърдят статута на планетата „ лъжец “, само че че тя ще съставлява най-малката свободно плаваща планета, откривана в миналото.

НАСА, която работи и върху телескоп, който ще може да следи свободно плаващи планети, съобщи, че лъжливите планети могат да ни оказват помощ да научим за това по какъв начин се образуват планетите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР