Учени са направили пробив в роботиката: променящ формата си робот,

...
Учени са направили пробив в роботиката: променящ формата си робот,
Коментари Харесай

Роботът от течен метал става реалност

Учени са създали пробив в роботиката: изменящ формата си робот, който може да минава сред течно и железно положение

Поради това, че могат да бъдат по едно и също време меки и твърди, дребните роботи, въодушевени от морските краставици, могат да преодолеят рестриктивните мерки на роботите, които са единствено едното или другото. По този метод те имат капацитета да обезпечат по-голяма полза в области като сглобяване на електроника и даже медицински приложения, съобщи ScienceAlert, представено от БГНЕС.

Изследователите накараха роботите да се движат по трасета с трудности, да отстраняват или доставят предмети в модел на човешки корем и даже да се втечняват, с цел да избягат от клетка, преди да се реформират назад в първичната си хуманоидна форма.

“Даването на опция на роботите да превключват сред течно и твърдо положение им дава повече функционалност ”, споделя инженер Ченгфън Пан от Китайския университет в Хонконг, Китай.

Има доста евентуални приложения за дребни роботи, които могат да се движат по места, които са прекомерно дребни или комплицирани за хората. От фини ремонтни действия до целенасочена доставка на медикаменти.

Екипът от откриватели, управителен от Пан и неговия сътрудник Цинюан Уанг от университета “Сун Ят-сен ” в Китай, се обръща към природата като източник на ентусиазъм. Животни като морските краставици могат да трансформират твърдостта на тъканите си, с цел да подобрят потенциала на натоварване и да лимитират физическите повреди, до момента в който октоподите могат да трансформират твърдостта си за камуфлаж, манипулиране на предмети и напредване.

За да основат робот, който може да прави нещо сходно, откривателите се нуждаят от нетоксичен материал, който елементарно да минава сред меко и твърдо положение при стайна температура. Те се насочват към галия – мек метал, който има температура на размразяване 29,76 градуса по Целзий при общоприетоо налягане – единствено няколко градуса под междинната температура на човешкото тяло. Можете да разтопите галий, единствено като го държите в ръката си.

Изследователите вграждат галиева матрица с магнитни частици, създавайки това, което те назовават “магнитоактивна машина за преход сред твърда и течна фаза ”.

“Магнитните частици тук имат две функции ”, споделя машинният инженер Кармел Маджиди от университета Карнеги Мелън, един от старшите създатели на публикацията на екипа.

“Едната е, че те вършат материала сензитивен към изменчиво магнитно поле, тъй че можете посредством индукция да нагреете материала и да предизвикате фазовата смяна. Но магнитните частици също по този начин придават на роботите подвижност и дарба да се движат в отговор на магнитното поле. ”

След като ревизират дали преходът от твърдо към течно положение е обратим (той е обратим), откривателите подлагат своите дребни роботи на редица проби.

Роботите могат да прескачат дребни изкопи, да се катерят по трудности и даже да се разделят, с цел да извършват взаимни задания по пренасяне на обекти, преди да се съединят още веднъж и да се втвърдят.

Те даже накараха един дребен хуманоиден вид – с форма на дрънкулка от Лего – да се измъкне от дребна затворническа килия, като се промъкне през решетките и се образува още веднъж от другата страна в чест на сцена от кино лентата “Терминатор 2 ”.

След това екипът изследва практическите приложения. Те сътвориха модел на човешки корем и накараха робота да погълне и извади дребен предмет, който се намира в него – потребен метод, както си представяме, за добиване на погълнати акумулатори, да вземем за пример – и по-късно да извърши противоположната интервенция, доставяйки предмета по метода, по който екипът се надява, че може да доставя медикаменти.

За действителни приложения машината за фазов преход ще се нуждае от някои промени. Например, защото температурата на размразяване на човешкото тяло е по-висока от тази на чистия галий, робот, предопределен за биомедицински цели, би могъл да има матрица от сплав на основата на галий, която да увеличи температурата на размразяване, като в същото време резервира функционалността.

Това, споделят откривателите, следва да бъде в детайли проучено.

“Бъдещата работа би трябвало да продължи да изследва по какъв начин тези роботи могат да бъдат употребявани в биомедицински подтекст ”, споделя Маджиди.

“Това, което демонстрираме, са единствено еднократни демонстрации, доказателства за концепцията, само че ще са нужни доста повече изследвания, с цел да се вникне в това по какъв начин това фактически може да се употребява за доставка на медикаменти или за премахване на непознати обекти. ”
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР