Учени са на мнение, че когато обонянието е нарушено, паметта

...
Учени са на мнение, че когато обонянието е нарушено, паметта
Коментари Харесай

Ароматерапия при сън пази мозъка от деменция

Учени са на мнение, че когато обонянието е нарушено, паметта стартира да се утежнява
Вдишването на аромати по време на сън може да е ефикасен метод за възстановяване на здравето на мозъка с малко старания и евентуално да помогне за попречване на деменция.

При опит с 23-ма участници на възраст сред 60 и 85 години без нарушавания на паметта невролози откриват, че вдишването на благовония по време на сън доста подобрява паметта след 6 месеца

“Когато обонятелният нерв бъде подтикван, центровете на паметта стават по-функционални ”, изяснява създателят на проучването доктор Майкъл Леон, професор в Калифорнийския университет в гр. Ървайн.

“Когато обонянието е нарушено, паметта стартира да се утежнява ”, прибавя той.

В рамките на проучването участниците били разграничени на две групи. На първата - за стимулиране на обонянието, били предоставени дифузер за миризми и 7 етерични масла - роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин и лавандула.

Те били помолени да включат дифузера, когато си лягат, и да го настроят по този начин, че той да работи в продължение на два часа, като всяка нощ трябвало да редуват предоставените им аромати.

Участниците от втората група също получили дифузер и следвали същата процедура. Обаче вместо етерични масла им били предоставени бутилки, съдържащи дестилирана вода с добавено незабележимо количество ароматизатор.

В началото и в края на проучването хората попълнили тест със лист от думи за оценка на вербалното усещане и паметта.

Според резултатите, оповестени в списание Frontiers in Neuroscience, след шест месеца тези, които са били подложени на лекуването с мирис от етерични масла, са

нараснали когнитивния си потенциал с 226% в съпоставяне с останалите

“Установихме, че спрямо група 2, участниците от първата са подобрили представянето си при припомнянето на листата с думи - основен тест за вербално учене и памет ”, пишат създателите на изследването.

Според тях след шест месеца са настъпили следните промени:

От дузината участници в първата група 6-има са подобрили спомените си, до момента в който в другата същия резултат са постигнали едвам 3-ма от 11.

В група 1 единствено един от 12-те участници е имал по-лоши когнитивни резултати, до момента в който във втората 7 от единадесетте души са с открити влошени когнитивни резултати.

Общо 5 от 12 души са останали на същото равнище във връзка с припомнянето в група 1, до момента в който 1 от 11 души е останал на същото равнище в група 2.

Проучването е почнало с общо 132 инцидентно определени участници, само че проф. Леон признава, че от тях висок % са отпаднали заради спирания, свързани с пандемията от ковид.

“Макар че проучването е малко по размер, резултатите съответстват с други научни открития, показващи връзка сред обонянието и паметта ”, споделя доктор Джей Готфрид, професор по неврология и логика на психиката в Университета на Пенсилвания.

“Нашата обява, както и тази на доста други лаборатории сподели, че миризмата може да има мощен и целеустремен резултат върху паметта при сън ”, прибавя доктор Готфрид, който не е взел участие в изследването.

Проф. Леон допуска, че подобряването на познавателните качества може да е обвързвано с обстоятелството, че същите области на мозъка, които обработват страстите, ученето и паметта, обработват и миризмите.

“Обонянието е единственото чувство, което има пряк достъп до областите на мозъчните центрове на паметта ”, споделя проф. Леон. Всички останали сетива първо предават информация през таламуса - яйцевидна конструкция в средата на мозъка, преди да я предадат на мозъчната кора за интерпретация.

Леон и сътрудниците му са създали изображения, които разкриват

по-добра целокупност на мозъчния път,

прочут като ляв унцинатен фасцикул, при тези, които са употребявали ароматерапия. Той свързва значимия за паметта медиален темпорален лоб с префронталната кора за взимане на решения и стартира да ерозира с възрастта.

Въпреки че качеството на съня не се разграничава доста сред двете групи, експертите показват, че вдишването на аромати при спане може да способства за по-добра отмора, която е от значително значение за образуването и съхраняването на дълготрайни мемоари.

Д-р Майкъл Яса, съавтор на проучването и професор по невробиология на образованието и паметта в Калифорнийския университет в гр. Ървайн, допуска, че може да се създадат спомагателни изследвания за лечения, които да подтикват обонянието.

“Всеки знае за силата на ароматите, които провокират мемоари, все пак, за разлика от измененията в зрението, които лекуваме с очила, и слуховите апарати при увреждане на чуването, за загубата на подушване не е открито лекуване ”, споделя той в свое изказване.

Авторите на проучването споделят, че се надяват откритията да доведат до повече работа в региона на лекуването на загубата на обонянието и нарушаванията на паметта. Те имат намерение по-нататък да проучат въздействието на вдишването на аромати по време на сън върху хора с диагностицирана загуба на когнитивни качества.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР